EKSHUMACIJA DIKTATORA: Frankovi potomci moraju za 15 dana da nađu novu lokaciju za NJEGOV GROB

Španska vlada, koja želi ekshumaciju posmrtnih ostataka Fransiska Franka iz mauzoleja, dala je danas rok od 15 dana porodici bivšeg diktatora da pronadje novo grobno mesto, jer će u protivnom vlada sama odlučiti gde će telo biti prebačeno.

Beta

“Rok od 15 dana dat je porodici da odluči gde će sahraniti posmrtne ostatke diktatora”, izjavila je španska ministarka pravde Dolores Delgado.

Prema njenim rečima, ako potomci Franka ne uspeju da se dogovore ili jednostavno ne odgovore, onda će vlada izabrati novo grobno mesto.

Frankova porodica saopštila je pre nekoliko meseci da želi da prebaci telo u grobnicu kod jedne katedrale u centru Madrida gde počiva njegova ćerka.

Vlada želi da Franko bude sahranjen na što diskretnijem mestu i protivi se sahrani u Madridu u strahu da to ne postane mesto okupljanja onih koji podržaju Frankovu diktaturu.

Španska vlada je u junu saopštila da želi neposredno premeštanje posmrtnih ostataka diktatora Fransiska Franka iz mauzoleja kod Madrida kako bi ta lokacija bila pretvorena u “mesto pomirenja”.

Španski parlament je 2017. usvojio tekst o premeštanju Franka pozivajući se na raniji zakon o odavanju pošte žrtvama njegove diktature.

Franko (1892-1975) sahranjen je u ogromnom memorijalnom centru “Dolina palih” posvećenom svim žrtvama španskog građanskog rata.

Španski parlament je usvojio 2007. istorijski zakon kojim se osuđuje puč generala Fransiska Franka protiv Republike 1936. godine, kao i njegova diktatura koja je usledila i trajala gotovo četiri decenije.

Zakonom se zvanično osuđuje Frankov fašistički režim, a lokalnim vlastima nalaže da obezbede sredstva za ekshumaciju žrtava Španskog građanskog rata, od 1936. do 1939. godine, iz masovnih grobnica.

Oko 500.000 ljudi je poginulo za vreme građanskog rata u Španiji, a tokom Frankove vladavine pogubljeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, dok je više stotina hiljada napustilo zemlju.