EKSPLOZIJA ČUDESNE ENERGIJE: Bili smo na koncertu BOŽA VREĆE i otkrivamo vam ŠTA SMO NAUČILI OD NJEGA!

Božo Vrećo
Dnevno.rs

Izašao je pred nas u ruhu kraljice. Podsetio me je na Amneris i Aidu, sa visokom krunom i dugačkim crnim šlepom. Kretao se polako, elegantno, svakim korakom dokazujući da vlada scenom - i da vlada nama.

 

U publici se čuo huk iznenađenja, a onda je Božo Vrećo rekao ono zbog čega Sava Centar i jeste sinoć bio pun.

Oslobodiću vas ja do kraja večeri, uvijek je tako. Svi smo mi ovdje zbog jedne riječi, a to je – ljubav.

Osmehnuo se, devojački koketno i onda izjavio ljubav Beogradu i Beograđanima.

Negde iz publike doprlo je “Volimo i mi tebe”, na šta je Vrećo samo rekao “Znam ja to”. I zapevao. Onako kako samo on ume. Tiho, a glasno. Krhko, a snažno. Osvajajući nas svakim tonom.

 

Foto: Promo

Svaku baladu koju je otpevao činilo se da je posvetio svakome od nas. Kao da je svakog ponaosob izvodio na scenu, spuštao naše glave u svoje krilo i uspavljivao nas majčinski nežno. Uživalo je i staro i mlado i muško i žensko jer smo svi bili zavedeni njegovom ljubavlju.

A onda su na sceni počeli da se smenjuju vrsni muzičari. Perkusije, violina, truba, harmonika i neizbežni klavir. Božo je skinuo šlep i krunu i počeo da igra, vođen srcem i ritmom koji mu je davalo naše pljeskanje.

Muško-ženski derviš, kao tanana balerina balkanske tradicije, vrteo se na vrtoglavim štiklama i hipnotizovao Sava Centar i sve prisutne.

Od pesme do pesme Božo je uspeo ono što je na početku koncerta i obećao – oslobodio nas je. Svih predrasuda, svih nametnutih ograničenja. Publika je pevala u glas sa maestrom koji je u sebi spojio naizgled nespojivo.

A onda je, nakon divnih balada, na scenu izašao i veliki Božin prijatelj – Marko Louis. Svestrani muzičar koji podjednako dobro vlada klavirom, perkusijama i modernim mašinama, napravio je svojevrstan spektakl tako da je uz njihova dva dueta pevao ceo Sava Centar.

Orila se Beogradom čuvena Pašana koja je tajno volela Selmana i za njim otrov popila.

Volite. I živite svoje živote, ne brinite za druge – poručio je Vrećo.

 

Ipak, od svih pesama koje su se juče nanovo izrodile na sceni Sava Centra, najupečatljivija bila je “Pandora”. Da li zbog svoje pevljivosti, zbog eksplozije energije koju nudi ili zbog stihova koje svi tako dobro razumemo, tek refren ove pesme sumira celo veče.

Moje srce je Pandora i samo tebi se otvara, ti nemaš ključe – tebe srce vuče. Moje srce Pandora je, evo ti tajne sve odaje.

Božo Vrećo održao je svojevrsno predavanje o ljubavi, o tome kako treba živeti – i to u ritmu Pandore. Otvorio nam je svoje srce, odao nam tajne života u ljubavi i oslobodio nas stega.

Delići naših srca otišli su sa njim i putovaće svetom na neke druge koncerte. Voleće, zajedno sa njim, a mi ćemo tu ljubav osećati gde god da smo.

Jer nas je tako naučio Božo Vrećo – balkanski anđeo.