ELIZABETA UZDIGNUTE GLAVE: Britanska kraljica odgovorila na optužbe Megan Markl i princa Harija

Svi su željno iščekivali odgovor britanske kraljevske porodice

Printscreen

Svetska javnost i dalje se nalazi u stanju šoka posle intervjua Harija i Megan Markl, u kome su iznesene teške optužbe na račun britanske porodice.

Naime, njih dvoje su tokom razgovora sa Oprom Vinfri govorili o brojnim detaljima, kao što je njihova tvrdnja da je bilo onih koji su se “brinuli” zbog Arčijeve boje kože, kao i da je Megan u nekim trenucima pomišljala na samoubistvo. Intervju je emitovan na TV mreži Si-Bi-Es, a prema pisanju nekih medija, Opra je za ovaj razgovor inkasirala milione dolara.

Princ Čarls, Harijev otac, pojavio se prvi put u javnosti posle intervjua u obilasku punkta za vakcinaciju protiv korona virusa u Londonu. Mnogima na društvenim mrežama zapalo za oko da deluje da je veliku pažnju posvetio radnicima crne puti tokom posete, te su krenule teorije da je možda ovim hteo da “obori” tvrdnje iz intervjua.

Svi su željno očekivali odgovor britanske kraljevske porodice, posebno posle spekulacija medija da se kraljica Elizabeta II navodno zatvorila u odaje i imala sastanke povodom detalja koji su izneti u intervjuu.

Međutim, juče se oglasila Bakingemska palata povodom izjava Harija i Megan, a u saopštenju se navodi da su teme koje su pokrenute “zabrinjavajuće”, kao i da će se kruna baviti ovim pitanjima “u četiri zida”.

Eksperti koji proučavaju i prate kraljevsku porodicu pokušali su da “dešifruju” šta je zapravo kraljica Elizabeta II htela da poruči ovom objavom.

Šta je kraljica rekla?

Cela porodica je rastužena saznanjem kako su prethodne godine bile izazovne za Harija i Megan – kratka je bila kraljica.

Šta eksperti smatraju da je mislila time?

Nekadašnji pres sekretar kraljice Čarls Enson rekao je da je njena poruka bila “izbrušena tugom”.

Mislim da joj je teško da se izbori sa ovim novim dešavanjima i želi da to reši na fer način, ali u krugu porodice, a ne javnom diplomatijom. Mislim da je glavna poenta uvek bila da je kraljica rekla da šta god da Hari i Megan odluče, da im Visočanstvo i porodice žele dobro – kazao je Enson za Skaj Njuz.

Stručnjak Fil Dampir kazao je da je “kraljica očajno želi da zaleči rane i ovo reši privatno”.

Šta je kraljica još rekla?

Potegnuta pitanja, posebno ona koja se tiču rase, jesu zabrinjavajuća. Dok neka prisećanja mogu da se razlikuju, ova pitanja su shvaćena ozbiljno i biće rešena privatno u krugu porodice – jasna je bila ona.

A šta eksperti smatraju da je mislila time?

Dampir ističe da fraza “da se prisećanja razlikuju” privlači veliku pažnju.

Kraljica zapravo govori da Hari i Megan možda daju njihovu verziju događaja ili je to njihova interpretacija razgovora koji su vođeni pre nekoliko godina, bez da tvrdnji da lažu, jer je moguće da govore istinu. Očigledno je da je Elizabeta II govorila sa osobom koja je iznela utiske o Arčiju… Ona želi da sakrije identitet osobe koja je navodno pričala o Arčijevoj boji kože. Zna da ukoliko se sazna ko je to, da toj osobi nikada neće biti dozvoljeno da zaboravi ovo, bilo to ispravno ili pogrešno – ističe Dampir.

Biograf kraljevske porodice Tom Bouer je, sa druge strane, bio oštriji, te je kazao da je to “izuzetna fraza da ih optuži za fantaziju koja je u stilu Diznija”.

Oni moraju da otkriju imena, datume i okolnosti kako bi oprovdali njihove optužbe – navodi Bouer.

Koji odgovor je kraljica dala na kraju?

Hari, Megan i Arči će uvek biti veoma voljeni članovi porodice – zaključila je kraljica Elizabeta II.

Kakvo je mišljenje eksperata?

Rekavši da su Hari i Megan “veoma voljeni članovi porodice”, kraljica Elizabeta II pruža “maslinovu grančicu” i moli ih da ne govore više, da se smire i počnu da grade “mostove” – kazao je Dampir.

Poznavalac prilika pri kraljevskoj porodici Ričard Ficvilijams kazao je da je ta fraza “odgovarajuća“.

Oni ih uveravaju da su njihove brige shvatili ozbiljno i istakli da će privatno da reše pitanja koja su pokrenuta, odnosno da ih reše kao porodica – istakao je Ficvilijams.