U Italiji je potvrđena epidemija malih boginja, kao posledica nevakcinacije. Tamošnje ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje da je u prva tri meseca ove godine registrovano gotovo 1.500 slučajeva malih boginja, da je prošle godine bilo 840, a 2015. godine 250. Gore brojke ima samo Rumunija, gde je ove godine od boginja umrlo 17 ljudi.

 

Američka administracija zvanično je upozorila svoje turiste na epidemiju što je profesor Valter Ričiardi iz Nacionalnog instituta za zdravlje prokomentarisao kao sasvim logičan potez.

 
– Italija i Rumunija se trenutno bore s epidemijom boginja, a naše Vlade, za razliku od američke, nisu sprovele masovnu kampanju kako bi uverile roditelje na važnost vakcine – izjavio je on za Radio 24.

Nacionalni institut zdravlja upozorava kako u Italiji na vakcinu protiv boginja ide oko 85 odsto dvogodišnjaka, što je ozbiljno ispod stope od 95 odsto, koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kako bi bolest bila suzbijena.

Italijanska Vlada optužuje populistički pokret “Pet zvezda” da su među roditeljima proširili paniku i izazvali rast trenda nevakcinisanja. Vođa pokreta, Bepe Grilo, 2015. godine krenuo je u antivakcinacijsku kampanju, nazivajući obavezu vakcinisanja “velikim poklonom za farmaceutsku industriju”.

Njegov stranački kolega Andrea Čekoni kaže da je ovaj porast pojave malih boginja “deo prirodnog ciklusa bolesti, a ne epidemija koja se mogla sprečiti”.

Nedavno je na italijanskoj nacionalnoj televiziji emitovana jednostrana emisija protiv vakcinisanja. Šef Italijanskog pedijatrijskog društva, Đuzepe Mele, napao je zbog toga RAI, objašnjavajući kako je vrlo uznemirujuće kad televizija, koja bi trebalo da bude servis građana, širi strah i daje medijski prostor šarlatanima.

Demokrata Federiko Geli, član parlamenta i epidemiolog, juče je u intervjuu za “Financial Times” govorio o dezinformacijama koje su preplavile Italiju i da ljudi naprosto više veruju “Guglu” nego doktoru.

Ne možete blogeru ili aktivisti davati isti kredibilitet kao naučnim studijama – kaže Geli.

Svaki nastup ozbiljnih naučnika izaziva samo nove polemike i jači otpor protivnika vakcinacije. Dosta loše završio je, recimo, slučaj paraolimpijke Bebe Vio koja je učestvovala u italijanskoj provakcinacijskoj kampanji. Nakon Olimpijskih igara u Riju, slikala se sa svojom zlatnom medaljom i porukom “Da sam bar bila vakcinisana”, aludirajući na činjenicu da su joj zbog meningitisa B s 11 godina amputirali obe potkolenice i podlaktice.

Nakon tog poteza, protivnici vakcine mesecima su je agresivno vređali da je plaćenica multinacionalnih kompanija.