EPIDEMIJA SE UBRZAVA: Zbog malih boginja svaka treća zaražena osoba ZAVRŠI U BOLNICI

boginje
commons.wikimedia.org/Jonnymccullagh

Za samo sedam dana u decembru registrovano 111 obolelih od malih boginja.

 

Epidemija malih boginja se širi. U centralnoj Srbiji obolelo je više dece i odraslih nego na teritoriji KiM, gde je epidemija počela.

Samo za sedam dana, od 7. do 13. decembra, registrovano je 111 obolelih od morbila, što je čak četiri puta više nego što ih je ukupno registrovano u oktobru, kada je i počela epidemija. Dosad je prijavljeno ukupno 549 slučajeva morbila, od kojih 248 na teritoriji KiM sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom.

 
Iako je obuhvat MMR vakcinom od izbijanja epidemije povećan, pa smo se sa 91 odsto vakcinisanih gotovo približili granici od 95 odsto, koja je uslov za kolektivni imunitet, dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda, smatra da ni povećan obuhvat vakcinacijom neće biti dovoljan da spreči dalje pogoršanje epidemiološke situacije.

Najveći broj obolelih je u grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, većina obolelih, njih 90 odsto, nije nevakcinisana, a koliko morbile mogu da budu opasne, pokazuje i podatak da je svaki treći oboleli lečen u bolnici. Od težih komplikacija, kod 58 obolelih registrovana je upala pluća.

Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima – rekao je dr Kon za Novosti.

Najviše obolelih od početka novembra evidentirano je u Beogradu i Kraljevu – po 107, i u Nišu – 48. Ovog meseca prvi slučajevi morbila prijavljeni su i na teritoriji Smederevske Palanake – dva obolela, Velike Plane – petoro i Bojnika – 12 obolelih.

Od početka novembra 2017. godine epidemija malih boginja prijavljena je na teritorijama Beograda, Kraljeva, Niša (48 obolelih), Bujanovca (dva obolela), a od početka decembra i u Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Bojniku.