EPIDEMIJA U NIŠKOM VRTIĆU: Osmoro mališana iz grupe preminule devojčice zaraženo varičelama

vrtić
Pixabay

U obdaništu "Zvončić" koji je pohadjala četovorogodišnja J.S iz Niša koja je iznenada preminula u utorak 29. marta, proglašena je epidemija varičele pošto je osam mališana obolelo od te bolesti, izjavila je danas načelnica Higijensko-epidemiološkog odeljenja niškog Doma zdravlja Svetlana Kostić.

 

Prema njenim rečima, svi oboleli mališani su iz grupe koju je pohadjala preminula J.S.

Vrtić nije zatvoren ali su zbog epidemije varičele pojačane sanitarno higijenske mere i pooštrena trijaža dece – kazala je Kostić.

Ona je istakla da se uskoro očekuju rezultati briseva koji su uzeti od sve dece ali zaposlenih. Od tih rezultata zavisiće dalje delovanje nadležnih zdravstvenih službi i ustanova.

Za sada su u vrtiću preduzete sve propisane i potrebne mere, a ukoliko bude potrebno, biće preduzete i nove mere – kazala je Kostić.

Vrtić “Zvončić”, dodala je Kostić, pohadja ukupno 247 mališana.

Kostić je, takodje, istakla da su raniji propisi omogućavali da mnogo brže bude otkrivena epidemija varičele.

– Ranije su oboleli mališani evidentirani po imenu i prezimenu, kao i po vrtiću ili školi koju pohadjaju. Sada propisi nalažu da zdravstvene ustanove samo brojčano prikazuju broj obolelih – istakla je Kostić.

Devojčica J.S. koja je iznenada umrla na putu ka bolnici, obolela je od varičela, a prvi preliminarni rezultati obdukcije pokazuju i na prisustvo streptokoke tipa A.