EPIDEMILOG O ŠIRENJU KORONA VIRUSA: Koliki je stvarni broj zaraženih u Srbiji?

Epidemiolog dr Zoran Radovanović istakao je da je zvanični broj zaraženih "beznačajan u odnosu na populaciju" i da je stvarni broj dvadesetak puta veći.

Pixabay

– Međutim, i taj broj od 180.000 ili 200.000 čini oko tri odsto populacije – rekao je dr. Radovanović za TV Prva i dodao da je problem što više od polovine zaraženih preleže koronavirus bez simptoma.

Radovanović je dodao da je podatak o 70.000 državljana Srbije važan za izgradnju kolektivnog imuniteta.

– Kolektivni imunitet se definiše kao procenat stanovnika koji je otporan prema određenom mikroorganizmu. Procenjuje se da 70 odsto stanovništa treba da bude otporno. Treba dostići taj nivo prokuženosti u populaciji, što je dosta teško – rekao je on.

Osvrnuo se i na termin “imunitet stada”

– Ta sintagma je rezultat antivaksera koji tvrde da nisu oni stado i stoka, što je potpuno besmisleno jer kolektivni imunitet se odnosi na ljude. Dostiže se na dva načina. Ili prirodnim prokužavanjem, odnosno dolaskom u kontakt sa mikroorganiznom, ili vakcinacijom – izjavio je Radovanović.

Epidemiolog kaže da deca mogu da obole od koronavirus, ali da je njihva klinička slika uglavnom blaga.

– Od početka je bilo jasno. Nemoguće je da deca budu prirodno otporna na bolest od koje drugi obolevaju. Deca imaju najčešće subklinički, odnosno neprimetni oblik bolesti. Zaražavaju se kao i ostali, ali kod njih to prođe neprimetno ili sa blagim sistemima. Izuzetno retko desi se da dete ima tešku kliničku sliku, ali je moguće – naglasio je on i dodao da deca mogu da šire virus.