EPILOG TRAGEDIJE: Policija UBILA napadača iz Strazbura, Islamska država preuzela odgovornost za KRVOPROLIĆE

Policija je sinoć ubila Šerifa Šekata, počinioca napada na Božićnom vašaru u Strazburu, tokom potrage za njim u jednom kvartu u tom gradu, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova čime je potvrdio raniju izjavu izvora bliskom tom slučaju.

Beta

Šekat  je ubijen u kvartu Nojdorf gde je popodne bio poslat veliki broj policajaca. Kako je naveo ministar Kristof Kastaner, osumnjičenog su oko 21 čas primetili pripadnici specijalizovane brigade kako hoda ulicom i pokušali su da ga privedu ali se on okrenuo prema policiji pucao na njih.

– Oni su tada odmah uzvratili vatru i neutralisali napadača – rekao je Kastaner u izjavi iz policijske uprave u Strazburu.

Kastaner rekao je da identitet ubijenog nije zvanično još potvrđen ali da on odgovara opisu osobe za kojom se traga od utorka. Rekao je da je tužilac Remi Ets obavešten i da stiže u Strazbur da potvrdi identitet osumnjičenog. On je takodje rekao da je obavestio predsednika Emanuela Makrona i premijera Eduara Filipa.

Napadač je u utorak uveče upao na Božićni vašar u Strazburu otvorio vatru, ubio troje i ranio 13 ljudi, prema najnovijem bilansu. On je u napadu uzvikivao “Alahu akbar”. Posle toga je ranjen u razmeni vatre s policijom i pobegao je taksijem.

Više od 700 pripadnika snaga bezbednosti bilo je u potrazi za njim od napada i više policijskih operacija je već bilo sprovedeno u Nojdorfu, kvartu na jugu Strazbura gde je Šekat odrastao.

Portparol francuske vlade Benžamen Grivo rekao je ranije danas da nastoje da uhvate osumnjičenog 29-godišnjeg Šerifa Šekata “živog ili mrtvog”.

Kastaner je nešto ranije najavio da će Božićni vašar u Strazburu ponovo biti otvoren sutra u 11 sati.