EPOHALNO OTKRIĆE NA JUGU SRBIJE: Kanađani pronašli bogata nalazišta zlata i srebra?

Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu "Večernje novosti".

zlato
Pixabay.com

– Ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom “Tlamino projekat”, pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama srebra po toni – navodi list.

Nakon toga, kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje “Fortuna silver”, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra “San Hoze” u Meksiku i peruansko ležište sreba “Kailoma”.

Kako navode “Večernje novosti”, prema tom sporazumu, “Fortuna silver”, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata “Lindero”, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara.

Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine.

Istraživanja se u Srbiji rade na površini od oko 200 kvadratnih kolometara.

Prema tom sporazumu, “Foturna” bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u “Talmino projektu”.

Prema navodima “Novosti”, istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.