UDAR NA KUĆNI BUDŽET: EPS traži veće CENE STRUJE, ovo je NOVI RAČUN prosečnog domaćinstva u Srbiji!

Strujomer Brojilo
Printscreen/Youtube

Ukoliko Agencija za energetiku Republike Srbije prihvati zahtev EPS-a za poslkupljenje, računi će od oktobra biti viši za dva odsto.

 

“Elektroprivreda Srbije” je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS), za korekciju cene električne energije, u iznosu od dva odsto.

– To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila “Elektroprivreda Srbije”, za šta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija. Reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara – objašnjavaju u Ministarstvu energetike za Novosti.

Iz Ministarstva dodaju da i pored ovog poskupljenja, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu: struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.