ERDOGAN PONOVO ŠOKIRA! Nakon Aja Sofije još jedna vizantijska crkva POSTAJE DŽAMIJA (FOTO)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret kojim se crkva u Hori, jedna od najslavnijih vizantijskih građevina u Istanbulu pretvara u džamiju, mesec dana nakon što je to učinjeno sa Aja Sofijom.

Wikipedia/Arild Vågen

Srednjevekovna crkva Hrista Spasitelja u Hori sagrađena je blizu drevnih gradskih zidina Istanbula, sadrži vizantijske mozaike iz 14. veka i freske koje prikazuju prizore iz biblijskih priča.

Pola veka nakon osvajanja Carigrada 1453. godine pretvorena je u džamiju, da bi nakon rokonstrukcije i konzervatorskih radova započetih 1948. godine pretvorena u muzej.

Prošle godine je turski sud poništio odluku vlade iz 1945. godine kojom je Hora – poznata kao Karije na turskom – pretvorena u muzej koji vodi Ministarstvo obrazovanja.

Erdogan je potpisao odluku koja je objavljena u službenom glasniku Turske u kojoj se navodi da je “upravljanje džamijom Karije prebačeno u upravu za verska pitanja i (džamija) otvorena za molitvu”.

U odluci turskog predsednika nije navedeno kada će se prve muslimanske molitve održati na Hori, niti šta će se desiti sa hrišćanskim freskama i mozaikom.