EVO KO MOŽE DA SE PRIJAVI: Država daje NOVU NOVČANU POMOĆ od 500 evra

Pravo na novac imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici...

Pixabay.com

Svi zainteresovani građani koji hoće da kupe skuter, moped ili tricikl mogu da podnesu zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Rok za podnošenje zahteva je u toku, a ističe 31. oktobra 2022. godine. Iznos subvencije se kreće od 250 do 500 evra, a visina zavisi od tipa vozila.

Za četvorotočkaše koji imaju najviše devet putničkih mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tona, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra.

Pravo na novac imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici.

Uredbom su definisane subvencije za pet kategorija vozila: mopede i lake tricikle, motocikle, putnička vozila sa najviše devet sedišta, zatim vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon i vozila M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor.

500 evra za ove kategorije

Za kategorije vozila vrste od L3 – do L7 od države je moguće dobiti 500 evra. Reč je o sledećim modelima:

  • L3 – motocikl – vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h
  • L4 – motocikl sa bočnim sedištem – vozilo sa tri točka čija brzina prelazi 45 km/h
  • L5 – teški tricikl – vozilo na tri točka čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h
  • L6 – motorno vozilo sa četiri točka: čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija; najveća brzina ne prelazi 45 km/h
  • L7 – teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima

U prvoj kategoriji našli su se električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Za električni moped kaže se da nema velike troškove i da se može voziti po ceni od 0,35 dinara po kilometru.

Maksimalna brzina mu nije veća od 45 km/h, a snaga motora od 4 kW i to je isto slučaj i za električni tricikl.

Električni skuter (moped) mora da se registruje svake godine. Procedura je ista kao kod klasičnog mopeda.

Običan, prosečan skuter može da se kupi za oko 1.500 do 2.000 evra. Cena može da ide i znatno naviše, ukoliko uzimate veći model ili dodajete razne opcije kao što su baterija većeg kapaciteta.

Neki električni skuteri imaju mogućnost lakog vađenja baterije, tako da možete jednu da izvadite i stavite na punjenje, a drugu ubacite i nastavite vožnju. Cena dodatne ili zamenske baterije zavisi od mnogo faktora, pa to proverite pre kupovine samog skutera.