Evo šta nas sve čeka na ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre

beogradski festival igre
promo/pr

Trinaesti Beogradski festival igre, pod sloganom „Sreća se igra“, zvanično je najavljen na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Od 19. marta do 10. aprila, uz podršku kompanije Vip mobile, publika u Beogradu i Novom Sadu će biti u prilici da uživa u brojnim koreografskim ostvarenjima svetske plesne scene.

 

Festival su najavili predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac, ambasador Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, kao i direktor kompanije Vip mobile Dejan Turk. Značaj ove prestižne evropske manifestacije istakli su i ambasadori zemalja učesnica.

Beogradski festival igre otvaraju komadi „Pucaj na mesec“, „Vrata koja nedostaju“ i „Stop-Motion“, koje izvodi Holandski plesni teatar, kompanija sa tradicijom dužom od pet decenija i igračima jedinstvenog umetničkog izraza. Festivalska publika je do sada imala priliku da se upozna sa stvaralaštvom popularnog holandskog plesnog teatra, ali i čuvenog belgijskog sastava „Peeping Tom“, koji je za ovaj teatar priredio komad „Vrata koja nedostaju“. Ljubitelji umetničke igre će imati priliku da uživaju i u atraktivnim naslovima kompanija „Complexions“ iz Njujorka, „La Veronal“ iz Barselone, „420PEOPLE“ iz Praga, „Dimitris Papajoanu“ iz Atine, „Kristijana Ingimarsona“ iz Kopenhagena, i mnogih drugih.

Kao generalni pokrovitelj Beogradskog festivala igre, devetu godinu zaredom, kompanija Vip mobile nastavlja da postavlja dobar primer kako se ulaže u kulturu, dok popularizaciji umetničke igre u Srbiji doprinosi i kroz nagradu „Vip poziva“. Ovo jedinstveno priznanje dodeljuje se istaknutim umetnicima sa naših prostora sa izgrađenom igračkom karijerom u inostranstvu. Ovogodišnji laureat je Zoran Marković, balet-majstor, pedagog i koreograf kompanije „Tanc Lucern“ iz Švajcarske, kome će nagrada biti uručena na završnici festivala, nakon nastupa ove kompanije na sceni Opere Madlenianum, 10. aprila.

Celokupan program 13. Beogradskog festivala igre dostupan je OVDE.