Umesto poziva za službenu posetu Zagrebu o kojoj su već razgovarali, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je pet uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni.

 

„Glavni razlog odlaganja je nedavni Nikolićev zahtev papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca kojeg u Srbiji smatraju suodgovornim za zločine nad Srbima u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, potvrdili su diplomatski izvori s kojima smo razgovarali ovih dana“, navodi se u tekstu Jutarnji.hr.

Tomislav Nikolić se prošle jeseni u Vatikanu sastao sa papom Franjom i posle mesec dana rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca nakon što je već “izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča što pre”.

– Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u NDH i na teret stavio, ako ne izričito sudelovanje u zločinima, onda makar ćutanje pred onim što se događalo – rekao je Nikolić.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je umesto poziva za službenu posetu Zagrebu o kojoj su već razgovarali, poslala pet uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni. Od Srbije traži rešavanje pitanja nestalih u ratu, povratak imovine, kulturnog blaga i arhivske građe i rešavanje problema granice na Dunavu.

“Jutarnji” takođe piše da je očigledno procenjeno da sastanak sada ne bi imao smisla, premda treba normalizovati odnose između Hrvatske i Srbije koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbegličke krize kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da izbeglice ciljano šalje u Hrvatsku.

U tekstu se još ističe da osim brojnih nerešenih problema između dve države, sugeriše se da bi Nikolić “želeo da otvori pitanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i rastuće napetosti”.

Niko od saradnika hrvatske predsednice nije želeo da govori o razlozima odlaganja.loading...