Evo zašto Klinton nije pobedila na izborima

Klinton
foter.com

Vašington. Podrška Baraka Obame jednostavno nije bila dovoljna Hilari Klinton, to je i jedan od razloga zbog kojih je poražena, navodi CNN.

 

Medill DC via Foter.com / CC BY

Afroamerikanci, Latinoamerikanci i mladi glasači nisu dali ono što je trebalo da bi se Klintonova poslala u Belu kuću.

Pre nego što su birališta zatvorena, demokrate su bile uverene u pobedu. Na kraju, Klintonova je izgubila i u nekim državama za koje se znalo da će biti “plave“. Izgubila je u Viskonsinu, podrška joj je posustala u Pensilvaniji.

Hilari je osvojila očekivane države, ali s dosta slabijim učinkom od onog koji je imao Barak Obama pre četiri godine.

Obama, koji je svoju pobedu osigurao glasovima Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca, Meksikanaca, zatražio je nekoliko puta od svojih crnih pristalica da glasaju za Klintonovu. Međutim, nije se dovoljno njih odazvalo na poziv.

Oko 88 odsto Afroamerikanaca je podržalo Klintonovu, nasuprot osam odsto sklonih Trampu, pokazale su ankete. Dok je to velika razlika, nije onakva kakvu je Obama imao nad Mitom Romnijem (93 – 7%).

Oko 12 odsto elektora su ove godine bili Afroamerikanci, u poređenju sa 13 odsto od pre četiri godine.

Rezultati iznenađuju, navodi CNN, i zbog komentara koje je Tramp davao o unutrašnjim gradovima, koji su “u veoma lošem stanju, ljudi žive u siromaštvu, nemaju poslove i gde su ubijeni dok šetaju ulicom“.

“Šta imate da izgubite?“, upitao je Tramp.

Pristalice Klintonove među Latinoamerikancima su bili pod još većom tenzijom. Uprkos pretnjama Trampa da će izgraditi zid na granici s Meksikom, samo 65 odsto njih je podržalo demokratsku kandidatkinju, a 29 odsto je dalo glas Trampu.

Obama je 2012. osvojio 71% glasova Latinoamerikanaca, a Romni 27%.

Uprkos Obaminoj podršci, Klintonova ni među belcima nije bila onoliko popularna kao Obama. Osvojila je samo 37 odsto glasova belaca, u poređenju sa Obaminih 39%.

Belci su činili 70 odsto elektora, pre četiri godine bilo ih je 72 odsto.

Glasači azijskog porekla, koji su činili četiri odsto elektora, takođe su manje glasova dali Klintonovoj nego pre četiri godine Obami.

Hilari kllinton nije uspela da pridobije ni toliko mladih glasača kao što je to nekada učinio Obama.loading...