Evo zbog čega DŽIHADISTI najviše UBIJAJU tokom Ramazana

Islamska drzava
Beta

I dok većina normalnih vernika nasleđem proroka Muhameda smatra mir, ekstremisti imaju drugačiju ideju

 

Različite terorističke frakcije i pojedinci ISIL-a pobili su širom sveta u osam nedavnih napada oko 400 ljudi. Sve to u manje od mesec dana, a Širaz Razim iz dela za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu obašnjava da je razlog tome način na koji džihadisti smatraju da bi trebalo da “slave” sveti mesec Ramazan.

Od američkog grada Orlanda, gde je Omar Matin pobio 49 ljudi u gej baru, preko aerodroma Ataturk u Istanbulu u kojem su trojica terorista pobila 45 ljudi, preko bombaškog napada u Iraku u kojem je stradalo prema poslednjim procenama i više od 200 ljudi, pa Daha, redom je reč o ideji ekstremističkog tumačenja islama koje tu veru smatraju verom rata, a ne mira, kao što je slučaj s ogromnom većinom muslimana.

Muslimani Ramazan smatraju vremenom u kojem je Bog posebno milosrdan i sklon opraštanju greha, te se ramazanski post zato i smatra trećim od pet stubova islama, odnosno dužnosti praktikovanja verskog života muslimana. 

Ekstremističko tumačenje grupa poput ISIL-a ili al-Kaide, koja u Siriji ima svoje frakcije poput al-Nusre, pa i neke njoj srodne, veruje međutim da je u tom mesecu Muhamed 624. godine krenuo u bitku za Badr, a osam godina kasnije i u bitku za Meku. Drugim rečima, pripadnici sunitskih frakcija koje su netrpeljive i prema drugim verama i prema drugim strujama u islamu, poput šijita ili alavita, Ramazan smatraju kao mesec u kojem ratni džihad koji vode, mora biti posebno intenzivan, brutalan i krvav. Na zgražanje i užas u rangu svetogrđa stotina miliona muslimana koji samo žele da mirno žive svoje živote.