Evo ZBOG ČEGA su uopšte objavljeni DOKUMENTI IZ PANAME

Novac
Pixabay.com

Urednik nemačkog lista koji je prvi objavio priču o „Panama pejpersu“ kaže da su svi dokumenti objavljeni u javnom interesu, piše Rojters.

 

Volfgang Krak, odgovorni urednik „Zidojče cajtunga“, kaže da je izvor koji se predstavio kao „Džon Dou“ kontaktirao list pre godinu dana sa ponudom o šifrovanim unutrašnjim dokumentima panamske firme Mosak Fonseka.

Oni su nakon toga sa konzorcijumom drugih medijskih organizacija radili na dokumentima pre nego što su objavili priču.

– Ne znamo odakle tom izvoru informacije. Mosak Fonseka kancelarija navodi da su ’hakovani’. Ne znam da li se zaista o otme radi, ne mogu da potvrdim to – navodi Krak.

Inače, šef Mosak Fonseka kompanije neigrao je sva dela i istakao da je njegova firma postala žrtva međunarodne kampanje protiv privatnosti. Osim toga, ruski zvaničnici su istakli da je cilj svega napad na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz lista navode da su dobili 11,5 miliona dokumenata iz panamske firme koji pokrivaju skoro 40 godina, od 1977. do decembra prošle godine.

– Ne znamo da li je izvor dokumenta dobio zakonskim putem ili nezakonski, jednostavno ne znamo – kaže Krak, ističući da je zakonitost dokumenta u tom slučaju bila manje važna od njihovih kredibilnosti i od javnog interesa.

– Ključno pitanje za nas je da li informacija dolazi od kredibilnog izvora. To je najvažnija tačka. Druga je, da li je relevantno da se objavi – smatra on.

Kako kaže, „Zidojče cajtung“ je uporedio na hiljade dokumenata sa informacijama koje su prethodno dobili i to je uništilo svaku sumnju da „Panama pejpers“ priča nije tačna.

– Pitanje je da li su ovi dokumenti pravi? Da, pravi su – kaže Krak, navodeći da neke informacije nisu bile od javnog značaja, ali da dosta jeste.

Upitam kako će reagovati ukoliko se ispostavi da je njihov izvor zaista hakovao podatke Mosak Fonseke Krak navodi da je to hipotetičko pitanje. On tu navodi slučaj Edvarda Snoudena.

– Bez obrzira, apsolutno je neoborivo da je bilo validno, tačno i čak neophodno da se objave podaci – rekao je on o Snoudenovom slučaju.

Do dokumenata kompanije “Mosak Fonseka” prvo je došao nemački dnevnik “Zidojče cajtung” koji ga je podelio sa medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Skandal sa “Panamskim papirima” izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson podneo je ostavku zbog krize izazvane takozvanim “panamskim papirima”.