Evropa je LAKA META za terorističke napade iz ovih razloga

Pariz
Beta

Kada god bomba odjekne na ulicama nekog od evropskih gradova, mnogi očekuju da je sledeći cilj terorista SAD, pa čak i sami Amerikanci. Ipak, SAD su mnogo teža meta od Evrope, zbog nekoliko faktora.

 

Džihadistička pretnja je globalna, ali se izvršioci i opasnosti po SAD i Evropu razlikuju po mnogo čemu – među Evropljanima je mnogo više ekstremista, piše “Politiko”.

 
Oružani napad u decembru prošle godine u kalifornijskom gradu San Bernandino izvršile su osobe arapskog porekla, ali je jedan od njih rođen u SAD. Međutim, napade na aerodromu i metrou u Briselu izvršili su nezaposleni muslimani.

Muslimansku manjinsku zajednicu u Severnoj Americi čine članovi bolje stojećih porodica iz brojnih zemalja Bliskog istoka.

Njihovi prihodi i nivo obrazovanja slični su kao i kod običnih Amerikanaca, a jedino se izdvajaju siromašne izbeglice iz Somalije.

Sa druge strane Atlantika, u Evropi, muslimanske zajednice su pune siromašnih, koji uglavnom stižu kao gastabajteri.

Oni se nadaju povratku kući, ali umesto toga ostaju u evropskim gradovima i njihov broj se uvećava usled programa spajanja porodice i visoke stope plodnosti.

Oni u Evropu stižu siromašni i, uglavnom, ostaju u tom socijalnom stanju usled nedostatka višeg obrazovanja i zapošljavanja. Koncentrisani su u siromašnijim predgrađima.

Velika većina evropskih muslimana ne želi da ima ništa sa ekstremizmom i, prema rezultatima ispitivanja, često su patriotski raspoloženi, kao i njihovi evropski sugrađani, ipak, po broju, ekstremista u Evropi ima više nego u SAD.

U Belgiji je taj broj naročito visok. Prema rezultatima istraživanja grupacije “Sofan” iz decembra prošle godine, 470 belgijskih muslimana otišlo je da se bori u Siriju ili Irak.

Poređenja radi, oko 250 američkih muslimana otišlo je u taj region, što samo po sebi ukazuje na nivo radikalizacije.

Postoji još jedno poređenje. Od 11. septembra 2001. godine u četiri najveća napada u Evropi – Madridu (2004), Londonu (2005), Parizu (2015) i Briselu (2016) poginulo je 426 osoba.

Istovremeno, u SAD u oružanom napadu u Fort Hudu, bombaškom napadu na maraton u Bostonu i napadu u San Bernardinu poginulo je 45 osoba.

Belgija je po ovom pitanju posebno ranjiva jer je duboko podijeljena političkim sporovima između Flamanaca i Valonaca, čime im je pažnja odvraćena od poboljšanja kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Postoje i drugi razlozi zašto je Evropa izloženija džihadističkom terorizmu i u predstojećim godinama – SAD imaju geografsku prednost zbog dva okeana koji ih štite od spoljnih ekstremista.

Evropa, sa druge strane, ima slabe spoljne i nema interne granice, a suočena je sa brojnim opasnostima zbog dolaska više od milion i po migranata.