EVROPA STRAHUJE ZBOG LAŽNOG NOVCA: Ovo je najbolji način da prepoznate falsifikat

Ko se za predstojeće praznike zaputi u evropske gradove ili kasnije na letovanje neka pripazi u prodavnicama, barovima i buticima na novčanice koje dobije kao kusur.

Evro novci
pixabay.com

Sudeći po najnovijim vestima iz Španije, gde je policija otkrila najaktivniju štampariju lažnih novčanica od 20 i 10 evra, falsifikatori su očigledno promenili taktiku, pa su se sa velikih apoena od 100, 200 ili 500 evra sada preorijentisali na štancanje papirnatih novčanica male vrednosti koje skoro niko i ne proverava.

Koliko je ovaj biznis uzeo maha, vidi se i po tome što je banda španskih falsifikatora sa Tenerifa na lažnim apoenima od 10 i 20 evra bila “dobra” čak 7.500 evra mesečno. To znači da se radi o ogromnom broju novčanica koje su se, zahvaljujući jedinstvenoj monetarnoj uniji, proširile u opticaju širom Evrope i to najviše zbog toga što na autentičnost apoena tako male vrednosti u prodavnicama, marketima i kafanama niko i ne obraća pažnju.

S obzirom na to da nam predstoje uskršnji i prvomajski praznici, kada će mnogi građani Srbije da se zapute na putovanja po evropskim metropolama, a kasnije i na letovanja na plaže u Grčkoj, Crnoj Gori, Italiji, Španiji, svi bi morali dobro da povedu računa o tome kakve će novčanice od 10 i 20 evra da uzimaju u ruke kao kusur i, eventualno, ako im preostanu, donose u Srbiju.

Zasada, prema tvrdnjama domaćih menjača, lažne novčanice od 10 i 20 evra još uvek nisu stigle na srpsko tržište.

– Apsolutno sve novčanice koje dobijamo prolaze proveru i iz naše prakse mogu da kažem da se prilikom manjih transakcija od po 10 i 20 evra u tolikoj meri ne dešava da budu falsifikovane. Kad su u pitanju novčanice veće vrednosti, bilo je primera kada smo stranke obaveštavali da novac nije ispravan. U većini slučajeva to su bile novčanice od 50 evra. Kada otkrijemo lažni novac, mi smo u obavezi da to prijavimo policiji i Narodnoj banci Srbije – kaže Miloš Lapčić, menadžer VIP menjačnice.

Ipak, kako su nam rekli radnici u više menjačnica, otkrivene lažne novčanice se uglavnom vraćaju vlasniku uz obaveštenje da nisu ispravne, kako bi se izbegla rasprava sa građanima da li su stvarno lažne ili neko hoće da ih prevari i uzme im pravu novčanicu.

Najgore je što, kada vam neko uvali lažnu novčanicu, štetu vam niko neće nadoknaditi bez konkretnog dokaza. Zato eksperti Evropske centralne banke savetuju da se novčanice proveravaju opipavanjem, vizuelnom proverom i prelamanjem holograma.

Kako prepoznati lažne novčanice:

Papir

– Prava novčanica se štampa dubokom štampom.
– Na pravoj novčanici se oseća hrapavost pod prstima na nekim delovima.
– Površina falsifikata je glatka na dodir.
– Papir lažne novčanice nema karakterističan zvuk pri savijanju.

Sigurnosna nit

– Kod prave novčanice pod svetlom se vidi nit sa napisom, recimo, 20 euro, a kod falsifikovane nije deo papira i nema napis.
– Na zaštitnoj niti kod falsifikata nedostaje kontinuitet celom dužinom, pa se uočavaju samo isprekidani tragovi.

Vodeni žig

– Kod falsifikata vodenog žiga nema, slabo je primetan, zamućenih je i nepravilnih kontura.
– Kod prave novčanice prelaz između svetlih i tamnih delova je postepen, a kod falsifikata oštar.

Hologram

– Broj utisnut na hologramu na pravoj novčanici vidi se pod uglom, a na lažnoj je zamućen, bez jasnog izgleda i oštrine i efekata duginih boja.
– Kod prave novčanice prelama se broj 20 i znak evra, a kod falsifikata se ništa ne prelama.

Boja

– Kod originala broj ispisan u donjem desnom uglu svetli fluorescentnom bojom pod UV lampom.