EVROPA U STRAHU: Da li će FINANSIJSKA KRIZA zbog bankarskog kolapsa stići i do nas?

Preti li svetu nova finansijska kriza, poput one iz 2008? Mnogi strahuju da će krah američkih banaka imati domino efekat.

Novac
Pixabay.com

Evropske i američke berze od juče u minusu. Akcije švajcarske “Kredi Svis” banke izgubile su četvrtinu vrednosti. Mnogim bankama stopirana je trgovina na berzama, a investitori su u panici. Evropski zvaničnici umiruju javnost, tvrdeći da su banke sada mnogo otpornije na krizu nego pre 15 godina.

Posle dramatičnog kolapsa Banke Silicijumske doline i jedne manje njujorške banke – kriza se preselila na drugu stranu Atlantika. Akcije evropskog bankarskog sektora pale su više od šest odsto, pošto je glavni deoničar švajcarske banke “Kredi Svis”, iz Saudijske Arabije, saopštio da neće da poveća svoj udeo na 10 odsto – zbog regulative. Nakon toga vrednost akcija pala je 24 odsto.

Kada vodeći investitori kažu – više nećemo da ulažemo novac, tada nastaje još veća kriza. Situacija u evropskim bankama je još kritičnija, jer se kriza preliva iz Amerike. Ljudi prate situaciju, jer strahuju od mogućih problema u Evropi. Miriše na 2008. godinu i krah banke Liman Braders. Zato mnogi sada igraju na sigurno i ne izlažu se riziku”, rekao je Robert Halver, analitičar Bader banke u Frankfurtu

Odluka Saudijske nacionalne banke da više ne učestvuje u dokapitalizaciji “Kredi Svisa” ugrozila je već poljuljano poverenje klijenata u tu drugu po veličini švajcarsku banku, koju potresa niz skandala. Samo u poslednjem kvartalu prošle godine iz banke se odlilo 120 milijardi dolara kapitala.

Zvaničnici kažu da je situacija pod kontrolom

Ipak, evropski zvaničnici kažu da je situacija pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu.

Evropa je pojačala mehanizam nadzora finansijskog sistema, kakav nije postojao na početku finansijske krize 2008. Evropske banke sada imaju mnogo veći stepen likvidnosti i solventnosti”, naveo je Pedro Sančez, premijer Španije.

Ministar finansija Srbije za RTS kaže da naša zemlja nema nikakve, ni direktne ni indirektne, veze s finansijskim kolapsom američkih banaka i ne očekuje bilo kakve posledice.

Naše banke su stabilne, ceo finansijski sistem nam je stabilan, solventni su, likvidni, tako da sa te strane mi nemamo nikakav problem. To da globalna kriza utiče na našu privredu, to je apsolutno tačno. Mi nismo izolovano ostrvo, ali imamo mehanizme i mi kao država da reagujemo, naravno i finansijski sektor sam po sebi, tako da sa te strane to što se u Americi trenutno dešava, reč je realno u našim uslovima o velikoj banci, ali realno to je regionalna manja banka za američki sistem i oni sami su reagovali na pravi način u smislu zaštite depozita i svega ostalog, tako da nikakvih ni direktnih ni indirektnih posledica na naš sistem nema“, rekao je Siniša Mali.

Američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti pokrenuli su odvojene istrage o kolapsu banke Silicijumske doline, tokom kojih će biti ispitano više rukovodilaca.

Predsednik Bajden obećao je da gubitke neće snositi poreski obveznici, a država će napraviti i dodatni fond od 25 milijardi dolara pomoći za 12 regionalnih banaka, koje su u riziku.