“Evropska unija će se raspasti u 2017. godini”

Evropska Unija
pixabay.com

Profesor koji je predvideo Bregzit i pobedu Donalda Trampa sada kaže da će se Evropska unija raspasti do kraja ove godine, prenosi zagrebački “Indeks”.

 

Profesor Mark Blajt koji predaje političku ekonomiju na Braun univerzitetu je pored Trampa i Bregzita predvideo i rezultat italijanskog referenduma. Tako je najavio najveća politička iznenađenja za 2016. godinu, a sada u najavi ima jedno i za 2017. godinu.

Blajt tvrdi da će se EU raspasti i to možda čak i pre nego što Velika Britanija pokrene raspravu u članu 50, što je formalni proces izlaska iz Unije.

Osim toga, tvrdi i da bi za Francusku kobne posledice mogla imati politika sprečavanja izbora Marin Le Pen koja ima veliku podršku u biračkom telu.

Imamo izbore u Francuskoj koji su sve bliži, u kojima je jako uverljiva opcija pobede Nacionalnog fronta u prvom krugu. Tada će svi u Francuskoj organizovati veliku koaliciju koja će pokušati da spreči njen izbor. To bi značilo da će birači levice u Francuskoj imati mogućnost izabrati nekoga ko će u Francusku nakon osam godina stagnacije hteti da dovede ekonomsku politiku Margaret Tačer, a to će biti jako teško – navodi Blajt za BBC.

Blajt nije usamljen u predviđanjima oko Francuske. S njim se na neki način slaže i Najdžel Faraž koji je nekoliko puta naglasio mogućnost kolapsa EU ako dođe do pobede Le Penove.

Ako ona pobedi, to će biti kraj projekta Evropske unije –  rekao je Faraž i potom kritikovao Angelu Merkel i njenu politiku podrške Šengenskoj zoni:

Videli smo onaj strašni napad u Berlinu na božićnom sajmu. Osoba koja je izvršila napad je služila zatvorsku kaznu u Italiji i preko politike slobodnog kretanja unutar Evropske unije stigao je do Nemačke – rekao je Faraž.

Prijavio se za azil i kada nije uspeo, nije izbačen iz države, a kada je bio najtraženija osoba u Evropi, slobodno je prešao granicu Francuske i stigao u Italiju gde je u Milanu uhvaćen – dodaje on.

Faraž kaže i da veruje “da je javnost besna jer sloboda kretanja kroz Evropsku uniju ne znači slobodu kretanja samo za dobre ljude, nego predstavlja slobodu kretanja za kalašnjikove, eksplozive i brojne druge loše stvari”.