EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE: Ovo je datum kada će Srbija postati član EVROPSKE UNIJE

Evropska Unija
pixabay.com

Sve države Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, a 2025. godina kao godina potencijalog pridruženja Srbije i Crne Gore predstavlja indikativan datum učlanjenja za koje je neophodno ispuniti sve uslove, rečeno je danas na predstavljanju Strategije proširenja na Zapadni Balkan Evropske komisije.

 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je ovo istorijska prilika za ceo region Zapadnog Balkana, koji pripada Evropi i koji je okružen članicama EU i da poptuno ima smisla zašto region trba da ima evropsku perspektivu.

Pričamo o perspektivi za sve države regiona, to znači da svi u regionu treba da imaju interes da rade na evropskoj perspektivi i da pružaju podršku jedni drugima na tom putu ka EU – kazao je Han.

Istakaviši da je 2025. godina indikativni datum, Han je ocenio da je to ambiciozno i izvodljivo, ali da za to moraju da se ispune svi uslovi iz strategije.

Jasno je da se svi uslovi moraju ispuniti. Države članice EU neće prihvatiti nove članice koje nisu rešile bilateralna pitanja i sukobe – kazao je Han, dodajući da se ne radi ni o kakvom “omekšavanju uslova”.

Han je rekao da strategija treba da posluži i kao motivacija za Prištinu da proaktivno doprinese pozitivnom razrešenju dijaloga sa Beogradom jer je to u interesu ne samo Srbije nego i Kosova.

Ili ćemo izvoziti stabilnost, ili uvoziti nestabilnost”, kazao je Han.

Indikativni datum naveden u strategiji, dodao je, može stvoriti pozitivan pritisak na donosioce odluka, jer se većina ljudi zalaže za evropske integracije.

Dosta posla leži pred nama, imamo utrt put pred sobom i postoji pozitivan elan koji stvara dodatnu motivaciju i optimizam medju ljudima, ali svi, uključujući EU, moraju da urade domaći zadatak – izjavio je Han.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da 2025. godina nije cilj, ni rok, nego “realistična perspektiva za okončanje procesa pridruživanja”.

Danas nismo usvojili samo strategiju, već imamo i stazu pred sobom koja će nas voditi daljim koracima – rekla je šefica evropske diplomatije.

Mogerini je rekla da će EU u budućnosti imati potencijalno nove članice i da je potrebna spremnost i rešenost regiona.

Prema njenim rečima, predstojeći meseci biće intenzivni i ambiciozni.

-rekla je Mogerini.loading...