Savez za Srbiju saopštio je danas da su se sastali sa predstavnicima Evropskog parlamenta odvojeno bez predstavnika vladajuće koalicije, da je uvažen njihov zahtev da se format dijaloga promeni, te napomenuli da su predstavnici EU svesni političke krize u Srbiji.

Navedeno je da je delegacija Saveza za Srbiju juče i danas u dva navrata razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta o izbornim uslovima.

“Evropski parlamentarci su uvažili zahtev SZS-a da se format dijaloga promeni i oni će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije”, navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, delegacija SZS je iznela jasne i poznate stavove da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore, jer su institucije razorene i nema vladavine prava niti slobode medija, a evropski sagovornici su se složili da u Srbiji “postoji politička kriza i da vlast snosi veliku odgovornost”.

Savez za Srbiju je na oba sastanka istakao nedvosmislen stav da je nemoguće obezbediti fer uslove za izbore na proleće 2020. godine, jer oni moraju da važe najmanje devet meseci pre održavanja izbora, i da zato neće učestvovati na prolećnim izborima.