EVROPSKI STANDARDI: Evo kako će izgledati DEČIJA IGRALIŠTA u Srbiji i šta će morati da imaju

Savamala
Dnevno.rs

Izgled dečijih igrališta i sve prateće opreme unutar njega - tobogana, ljuljaški, klackalica, pa i same podloge i rastinja oko parkova za mališane, uskoro će biti propisani Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta, te nijedan šraf neće moći da bude drugačiji od onoga što je već propisano evropskim standardima.

 

Tako će mališani na celoj teritoriji Srbije imati iste bezbedne uslove za igru koje imaju i deca u Evropskoj uniji.

 
Pravilnik će, kako kažu za “Blic” u Ministarstvu privrede, koje je inicijator donošenja ovog propisa, regulisati i na koji način će se sprave postavljati, pa čak i koje rastinje je dozvoljeno ili nije oko parkova za decu, uzimajući u obzir moguće alergije.

Smanjiti broj nesreća na igralištima

Pomoćnik ministra privrede i šef Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda u Ministarstvu privrede, Aleksandar Starčević, kaže za “Blic” da je cilj Pravilnika da se uvede red u ovoj oblasti i smanji broj nesreća na dečijim igralištima.

Interes nam je da mesta na kojima se naša deca igraju budu maksimalno bezbedna – rekao je Starčević.

To važi, kako objašnjava, i za sportske terene, za koje će, istim pravilnikom biti propisano kako treba da budu pričvršćene konstrukcije, pa će na taj način biti izbegnute nesreće koje nastaju kada se, primera radi, u igri obori gol.

Uz nova pravila, teško će se desiti da padne gol na fudbalskom terenu, a da se ne zna ko će zbog toga da snosi posledice – kaže on.

Svaki detalj moraće da bude po propisu

Pravilnik bi trebalo, ističe Starčević, da propiše svaki detalj – od izgleda igrališta, koje elemente može da sadrži, na koji način treba da budu pričvršćeni, kakvu će podlogu imati, ali i šta je sve potrebno za nabavku opreme za parkove i koje su odgovornosti investitora.

U svakom parku će biti obavezno postavljanje specijalne “mekane podloge”, na kojoj se, prilikom eventualnih padova, mališani neće povređivati, a kakvu već imaju mnogi parkovi u Beogradu.

 

Obavezna građevinska dozvola i radno vreme

Staračević je naveo i da će igrališta morati da imaju građevinsku dozvolu, svoje parcele, radno vreme i odgovarajuće osvetljenje.

Ministarstvo privrede donelo je odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika nakon niza događaja u kojima bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou, navodi Starčević, a to se događalo “zbog nerazumevanja, različitih tumačenja i primene odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i standarda kojim je u potpunosti preuzeta evropska Direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda”.

Gotov ove godine

Za sada je formirana radna grupa za izradu Pravilnika, održan je prvi sastanak, uskoro se očekuje prvi nacrt Pravilnika, a u planu je da on bude završen ove godine.

Ko će tačno biti zadužen za odražavanje dečijih igrališta, kao i to ko će snositi odgovornost u slučaju da se pravilnik ne poštuje, tek treba da bude definisano.

Ovaj Pravilnik za sada u regionu ima samo Hrvatska, a koja je članca Evropske unije. Nemaju ga ni Crna Gora, Makedonija, ni Bosna i Hercegovina.

Kako to izgleda u Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo privrede donelo je 2015. godine “Vodič o sigurnosti dečijih igrališta” u kojem se navodi da za sva igrališta koja su izgrađena na javnim površinama jedinica lokalne samouprave, odgovornost za sigurnost igrališta leži na osobama odgovornim za funkcionisanje te jedinice lokalne samouprave.

U njihovoj nadležnosti su i popravke, ali i uklanjanje neadekvatne opreme kako se deca ne bi povredila. Sve nepravilnosti prijavljuju se komunalnoj inspekciji na lokalu, a u hrvatskom pravilniku opisano je i kako treba da izgledaju igrališta u vaspitno obrazovnim ustanovama – počev od vrtića, preko osnovnih, pa do srednjih škola.

Propisano je i na koji način i kakva oprema za igrališta može da se nabavi, naravno po evropskim standardima, a i da sve to kontroliše tržišna inspekcija.loading...