Beba preminula u porodilištu

Jedna beba, od četiri koje su zbog infekcije primljene u Klinički centar u Podgorici, preminula je od posledica infekcije bakterijom, potvrđeno je danas iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je na vanrednoj konferenciji za medije u Bijelom Polju saopštio da je jedna beba životno ugrožena, dok je zdravlje tri inficirane bebe stabilno.

Bebe su pre par dana zbog infekcije prebačene iz bolnice u Bijelom Polju u Klinički centar u Podgorici. Radunović je kazao da “nesporna ” odgovornost za infekciju u bolnici u Bijelom Polju, dok je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša objasnio da su se bakterije pojavile u organizmu dece, jer nisu “poštovane mere i procedure”.

Najavljeno je zatvaranje Ginekološko-akušerskog odeljenja u Bijelom Polju, dok će sve porodilje biti prebačene u bolnicu u Beranama, 36 kilometara udaljenu od tog grada. Minstar zdravlja je najavio utvrđivanje odgovnosti za infekciju u porodilištu.

Direktor lokalne bolnice Tomislav Jeremić je ocenio da je “očigledno da se nije radilo kako treba” i konstatovao propuste u higijeni i režimu poseta u porodilištu.

– Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti – rekao je direktor Jeremić.