Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš izašao je danas iz zatvora u Mostaru, pošto je Sud BiH doneo rešenje o „prekidanju izvršenja zatvorske kazne", nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da mu ukine presudu za zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Branimir Glavaš ima državljanstvo Hrvatske i BiH, a pristao je da zatvorsku kaznu izdržava u BiH pošto je ga je Vrhovni sud Hrvatske 2010. godine osudio na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku.

Danas je „prekinuto izvršenje zatvorske kazne Branimiru Glavašu, koja je izrečena pravosnažnom presudom Suda BiH od 20. septembra 2010, do dostavljanja nove pravosnažne presude države”, navodi se u odluci Suda BiH.

Protiv tog rešenja žalba je moguća u roku od tri dana.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen i zatražio da se postupak ponovi.

Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara poternicu za Glavašem, jer je protiv njega na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor. To znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju posle puštanja iz zatvora u Mostaru, biti uhapšen.

Glavaš je ranije izjavio da će „radije nevin robijati osam godina u Zenici nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu”.loading...