Crna Gora je uzrok novog Hladnog rata?

Kao početak nove hladnoratovske retorike, Jakšić je naveo posetu predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića SAD, 14. aprila ove godine

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da je namera Crne Gore da uđe u NATO povod za početak novog “Hladnog rata”.

On je istakao da se sukob stvara između Zapada i Rusije, odnosno SAD i Evropske unije, s jedne strane, i Rusije, s druge strane.

Kao početak nove hladnoratovske retorike, Jakšić je naveo posetu predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića SAD, 14. aprila ove godine.

– Ako je atentat na Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda 28. juna 1914. godine označen kao početak Prvog svetskog rata, onda bi iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije moglo da se zaključi da je 14. aprila 2014. godine Crna Gora povod Drugog hladnog rata – ocenio je Jakšić za podgorički Portal Analitika.

Jakšić je kazao da je Moskva, povodom te posete Đukanovića Vašingtonu, saopštila da su premijerovi pozivi za što brži prijem Crne Gore u NATO, bili propraćeni “Neprijateljskim izjavama na račun Moskve”.

– Bilo je to, koliko pratim, prvi put da se u zvanični rečnik povodom ukrajinske krize ubaci pojam “neprijatelj”. Potvrda povratka hladnoratovske retorike ubrzo je stigla i s druge strane – rekao je Jakšić.loading...