Doboj: ‘Isplivali’ leševi

Rasvetljava se misterija sa skeletnim ostacima pronađenim kod Doboja. Sve je izvesnije da je reč o ubijenim Bošnjacima iz Jablanice.

I bez zvaničnih potvrda, prema mnogim indicijama, pronađeni skeletni ostaci na lokalitetu Usora na području Doboja nakon poplava, pripadaju delu grupe ubijenih Bošnjaka početkom rata u BiH iz Jablanice kod Maglaja i poginulima u napadu na Doboj 12. jula 1992. godine, pišu „Novosti”.

Prvih dana nakon velike poplave, koja je Doboj zadesila 15. maja, pronađeni su posmrtni ostaci šest osoba i već sada potvrđene su pretpostavke da bi se u blizini gvozdenog mosta mogli nalaziti i ostaci ostalih žrtava, od ukupno 16 ubijenih iz Jablanice. Do sada su pronađeni kompletni posmrtni ostaci 18 osoba i nekompletni posmrtni ostaci još četiri.

Kako su u prethodnom periodu, još pre nekoliko godina, skeleti četiri ubijena Bošnjaka iz Jablanice pronađena na području Doboja, odnosno jedan skeletni ostatak nađen je u Savi kod Sremske Mitrovice, osnovana su nagađanja da je preostali broj pronađenih posmrtnih ostataka iz grupe ubijenih Bošnjaka u napadu na Doboj 12. jula 1992. godine.

Iz FBiH traže još veći broj vojnika ABiH, koji su učestvovali u neuspelom napadu na Doboj prve godine rata. Takođe i neutvrđeni broj Bošnjaka koje su srpske paravojne snage koristile kao živi štit u tom napadu na grad.

Po nalogu Tužilaštva BiH, posmrtni ostaci pronađenih žrtava su prevezeni na Gradsko groblje Visoko, gde će se obaviti sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju, kako bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Ruke vezane žicom

Tužilaštvo je koordinisao procesom ekshumacije na Usori, u kojem su još učestvovali predstavnici Instituta za nestale BiH, Međunarodne komisije za nestale i CJB Doboj.

Oni će nastaviti sa detaljnim pretraživanjem ovog lokaliteta na levoj obali Bosne, kako bi pronašli i ostale moguće žrtve. Iz Tužilaštva BiH nije bilo preciznijih informacija o ovom slučaju, osim što su u javnost izneti detalji da je većina pronađenih žrtva bila okrenuta licem prema zemlji, sa rukama vezanim žicom na leđima.loading...