Dodik demantovao da je odlikovao Antu Kotromanovića

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik demantovao je danas da je zbog zasluga za pomoć tokom majskih poplava u RS odlikovao hrvatskog ministra odbrane Antu Kotromanovića, čije se ime dovodi u vezu sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu tokom 'Oluje', 1995. godine.

– Postoji sposobnost da se sve uvek ispekuliše. Nisam odlikovao ni generala niti ministra odbrane Hrvatske – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je za poseban doprinos u spasavanju ljudi i materijalnih dobara na područjima RS pogođenim poplavama odlikovana eskadrila transportnih helikoptera pri Ministarstvu odbrane Hrvatske, koja se nalazila na terenu.

– Velika mi je čast što ovaj helikopterski servis pri Ministarstvu odbrane Hrvatske prima ovo odlikovanje povodom krsne slave Vojske Republike Srpske, Vidovdana – kazao je Dodik.

Hrvatski Jutarnji list objavio je da je Dodik odlikovao hrvatskog ministra odbrane Antu Kotromanovića zbog velike pomoći hrvatske vojske ugroženim područjima u RS tokom majskih poplava.

– Kotromanović bi danas u Palati Republike u Banjaluci trebalo od Dodika primiti medalju zasluga za narod. Danas heroj, Kotromanović je za srpsku stranu u BiH godinama zločinac. Zbog dobrosusedske solidarnosti i brze pomoći postradalima, Dodik je odlučio zaboraviti kako svakog leta, kako se bliži godišnjica oslobodilačke operacije
‘Oluja’, iz Banjaluke optužuju istog tog Kotromanovića za ratne zločine u Mrkonjić Gradu”, naveo je Jutarnji list.

– Nisam birao hrvatskog ministra odbrane, to je legitiman izbor. Oni koji su sa bilo koje strane u proteklim ratovima počinili bilo kakav zločin, treba da odgovaraju i to je mesto za sud, a ne za mene – poručio je Dodik.

On je dodao da je odlikovao i ministarstva odbrane BiH i Slovenije i njihove helikopterske servise, ali da „oni koji spekulišu ne žele to da primete”.

Povodom obeležavanja Vidovdana – slave VRS i Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, Dodik je uručio odlikovanja predstavnicima organizacija koje su dale poseban doprinos u spasavanju života i materijalnih dobara na područjima RS pogođenim poplavama.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Centar za hitne situacije 112 Luksemburg, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije – helikopterski tim, eskadrila transportnih helikoptera pri Ministarstvu odbrane Hrvatske, specijalna jedinica policije RS, Helikopterski servis RS.

Odlikovani su i Prvi helikopterski skvadron Ministarstva odbrane BiH iz Banjaluke, ronilački klub „Vidara” Gradačac, rafting klub „Una akva centar” Bihać, gorska služba spasavanja Široki Brijeg, hercegovačka gorska služba spasavanja Mostar, Udruženje raftera Foča, Spasilački klub „Volf” Foča, banjalučki ronilački i rafting klubovi „Buk” i „Kanjon”.

Za izvanredne zasluge u organizovanju i sprovođenju humane akcije za pomoć postradalima u poplavama na području RS, kao i za razvoj rukometnog sporta, Dodik je odlikovao medaljom zasluga za narod Rukometni savez Srbije i Rukometni savez RS.loading...