Dodik: ‘Hoće da nam unište istoriju, a onda i nas’

Predsednik RR Milorad Dodik poručio je, otvarajući Andrićgrad, da će srpski narod u BiH nastaviti boru za autonomiju, sa željom da dođe i do samostalnosti.

– Treba nam mir i mi ga želimo, želimo da budemo deo civilizovane Evrope, ali ne želimo da nam Evropa nameće bosansku državu i jezik. BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi, ali o tome ćemo govoriti u neko drugo vreme – rekao je Dodik na svečanosti kojom RS obeležava i stogodišnjicu Sarajevskog atentata.

Srbi, kako je istakao, neće dozvoliti nikome da oskrnavi njihovu istoriju i slobodu, jer pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonaslednika nije bio pucanj u Evropu, već pucanj za slobodu, početak emancipacije i konačno oslobadjanje od okupatora.

– Slobodarske ideje tog vremena su nas vukle kroz sve ovo vreme. Došli smo u 2014. u kojoj razni međunarodni okupatori pokušavaju da nam nametnu ono što nije uspela Austrougarska…U čemu je razlika, zašto smo živeli ovih sto godina? Mi to ne želimo, hoćemo našu slobodu i hoćemo u njoj da živimo – rekao je Dodik.

Andrićev institut, centralna gradjevina Andrićgrada, je, prema Dodikovim rečima, upravo mesto sa koga će se proneti ime srpskog naroda i njegove borbe za slobodu, i na kojem će biti predstavljana nacionalna istorija i budućnost srpskog naroda.

– Svaki Srbin koji drži do sebe zna šta se ovde dešava – ovde je pozdrav slobodi i našem jedinstvu. Pozivamo sve da nam se pridruže u očuvanju mira na ovim prostorima i slobodi za sve – poručio je Dodik.

– Videli smo da mnogi žele, ne samo da eliminušu Srbe, već da i unište njihovu istoriju. Iz Sarajeva su isterali Srbe, a onda su počeli da nam otimaju i istoriju. Bilo je logično da tamo odakle smo morali da se iselimo povučemo i svoju istoriju i donesemo je ovde – rekao je Dodik.

Kako je istakao, srpska istorija je puna slobodarstva i stradanja za svoju slobodu i slobodu drugih, iako su drugi tokom 90-ih godina prošlog veka rekli da su Srbi razlog njihove neslobode.

– Danas je jasno da postoji nešto što ima ime i prezime, to je srpski narod, čije je ime Srbije, a prezime Republika Srpska – zaključio je Dodik.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac projekta Andrićgrad, objasnio je da će taj kompleks biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro.

Kusturica je istakao da u Evropi nema gradova posvećenih nobelovcima, a potreba da Srbi naprave takav grad verovatno leži u tome što, kako je rekao, kolonizatori na ovim prostorima nisu ostavili kulturni trag.

Kako je objasnio, stara srpska reč „trg” znači „grad”, a od rušenja Nemanjićke carevine Srbi su izgubili smisao za život na trgovima, što će Andrićgrad promeniti.

Kusturica je zahvalio Vladi RS i predsedniku Dodiku na pomoći koju su pružili ovom projektu, ali i Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci na prilozima koji su omogućili da se ovaj kompleks podigne.