Dodik odlikovao bivšeg ratnog zločinca

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića zbog velike pomoći hrvatske vojske poplavljenim područjima u srpskom entitetu u BiH.

Kotromanović bi danas u Palati Republike u Banjaluci trebalo od Dodika da primi medalju zasluga za narod. Ante Kotromanović zapovedao je 126. brigadom Hrvatske vojske koja je nakon Oluje nadirala prema Banjaluci.

Danas heroj, Kotromanović je za srpsku stranu u BiH godinama zločinac. Zbog dobrosusedske solidarnosti i brze pomoći postradalima Dodik je odlučio da zaboravi kako svakog leta, kako se bliži godišnjca oslobodilačke operacije Oluja, iz Banjaluke optužuju istog tog Kotromanovića za ratne zločine u Mrkonjić gradu.

U leto 1995. Kotromanović je bio zapovednik 126. brigade HV-a.

Nakon oslobađanja Knina u avgustu te godine 126. brigada je s drugim odredima HV-a i Armije BiH nastavila operacije protiv srpskih snaga u BiH.

Kad je HV ušla u Mrkonjić, gradić s većinski srpskim stanovništvom na strateškom položaju, bilo je jasno da je Banja Luka pred padom, pa je Slobodan Milošević bio prisiljen prihvatiti mirovni sporazum koji je krajem godine potpisan u američkom Dejtonu.

Srpska strana optužuje hrvatske snage da su, pre nego što su bile prisiljene napustiti Mrkonjić grad koji je mirovnim sporazumom pripao Republici Srpskoj, pobile više od stotinu tamošnjih civila.

Devetnaest godina kasnije, Ante Kotromanović je ministar obrane, a iz RS mu stiže dopis kojim ga ured Milorada Dodika obaveštava da će ga odlikovati medaljom zasluga za narod.

Dodik je pozvao Kotromanovića da osobno dođe u Banjaluku po odličje, „s obzirom na značaj Krsne slave Republike Srpske, kao i na značaj odlikovanja dodeljenog Ministarstvu obrane Republike Hrvatske”.