Dodik optužio američkog diplomatu: ‘On je lažov i smutljivac’

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil 'patološki lažov i dokazani smutljivac'.

Kako su preneli banjalučki mediji, Dodik je rekao i da je Hil bitno doprineo da dođe do eskalacije sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Komentarišući Hilovu izjavu da u Republici Srpskoj ključa nezadovoljstvo zbog “endemske korupcije rukovodstva ovog  entiteta”, predsednik RS je novinarima u Šamcu rekao da Hil “bezočno laže i da je laž sve što je rekao i sve što govori”.

– Njegove izjave u vezi sa rukovodstvom Republike Srpske se pre svega odnose na mene. Priča koju je SDS proturio pre više od deset godina u vezi sa mojom imovinom na Kipru je potpuna laž. Verujem da Hil to namerno čini da bi podržao SDS, a verujem da je i patološki
lažov – kazao je Dodik.

Otpravnik poslova američke ambasade u BiH Nikolas Hil je pre nekoliko dana u Tuzli izjavio da u RS “ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije lidera ovog entiteta, dilova kojima se bogate članovi porodice, priča o luksuznim nekretninama u Beogradu i na Kipru, o sudijama RS koji su pritegnuti kako bi ignorisali mito i osigurali da predmeti korupcije nikada ne ugledaju svetlo dana u sudnicama”.

Dodik smatra da je žalosno da se predstavnik jedne ambasade, kakva je američka, na taj način ponaša u jednoj zemlji, ocenivši da Hil svojoj centrali u SAD šalje lažne izveštaje.

– To je njegova lična pozicija. Što se tiče SAD, mislim da su zarobljenik takvih frustriranih i loših ljudi, koji su na terenu i godinama pravdaju svoje visoke plate ovde time što šalju lažne
izveštaje – naglasio je on.

Dodik smatra da Hil ne bi trebalo da bude u BiH, ali da u ovoj zemlji “hodaju takvi smutljivci”.

– Pošto je BiH takva kakva jeste – nikakva i smešna, nedorečena i neodrživa, onda mogu takvi smutljivci da hodaju po njoj i da im jedan dio BiH aplaudira na laži, te na taj način podržava takve mešetare, koji u suštini ne donose ništa dobro – kazao je on.

Dodik tvrdi da BiH ne može opstati bez dogovora, ali da sa takvim ljudima, “kao što je Hil”, nema mogućnosti dogovora.

– Dabogda nestala (BiH) što pre – naveo je on.