Dodik pružio podršku Izraelu: Na terorističke pretnje adekvatno odgovorite

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo izraelskom predsedniku Šimonu Peresu i premijeru Benjaminu Netanjahuu, izrazivši podršku odlučnosti da na pretnje odgovore adekvatano.

Predsednik Republike Srpske u pismu je izraelskim zvaničnicima izrazio puno razumevanje i podršku „odlučnosti da na terorističke pretnje i akcije protiv Izraela odgovore na adekvatan način, štiteći sigurnost i imovinu građana”, prenela je Fena.

On je, takođe, istakao „da s posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u pojasu Gaze, jer duboko i iskreno saoseća sa prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael”.

– Terorističke pretnje i akcije militantnih islamističkih grupa su pretnja celokupnoj svetskoj zajednici, pa bi i ona morala da stane u jedan front protiv takvih pretnji – naveo je Dodik u pismu koje je objavljeno na njegovom vebsajtu.

Predsednik RS je, takođe, izrazio uverenje da će se država Izrael odupreti takvim pretnjama i da će se mir vratititi na čitavu teritoriju Izraela, navodi Fena.

Istovremeno, predsednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci, reagujući na Dodikovo pismo podrške Izraelu, primetio je da se Predsedništvo BiH ne izjašnjava kad je reč o izraelsko-palestinskoj krizi, prenosi agencija Patria.

– Video sam Dodikovo pismo podrške Izraelu, ali nisam video ni čuo da se Predsedništvo Bosne i Hercegovine, koje vodi spoljnu politiku, na bilo koji način izjasnilo o poslednjim dogadjanjima – rekao je Finci bosanskohercegovačkoj novinskoj agenciji.

– Šta je njegov motiv da to učini to morate njega pitati, ali Dodikovo pismo podrške niti peticije podrške drugoj strani neće zaustaviti raketiranje. Zbog toga je važno da obe strane zaustave bilo kakav napad, jer videli smo da uglavnom stradavaju nevini – ukazao je Finci.

Dodik je, zaključio je Finci, javno izabrao stranu u sukobu, dok drugi politički zvaničnici u BiH to još nisu učinili, već se to samo nazire.

Izrael je najavio da neće odustajati od vazdušnih napada usmerenih na zaustavljanje raketiranja, a prkosni Hamas je odbacio pozive iz sveta da obustavi neprijateljstva i insistira da Izrael mora da povuče prvi potez, prenosi AFP.