Gradonačelnik Zagreba odbacio povezanost s korupcijom

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odbacio je večeras pred istraziteljima Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) bilo kakvu povezanost s korupcijom u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu.

To je novinarima rekao njegov advokat Krešimir Krsnik.

Bandićevo ispitivanje trajalo je oko sat vremena, a potom ga je policija oko 20 časova odvela iz sedišta USKOK-a u centru grada.

Nešto ranije ispitani su i ostali uhapšeni, među njima i predsednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i preduzetnik Petar Pripuz, vlasnik firme Cios koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.

Prema rečima njihovih advokata, obojica su iznosila aktivnu odbranu.

U jednoj od najvećih antikorupcijskih afera čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, uz Bandića, Ljubičića i Pripuza privedeno je još 16 osoba, među kojima i najbliži saradnici gradonačelnika.

Uhapšeni su direktori gradskih preduzeća – Plinare Ante Dodig, Čistoće Miljenko Benko, javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, ali i šef Kancelarije gradonačelnika Miro Laco, šef stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i specijalni savetnik gradonačelnika Željko Horvat.

Među uhapšenima su, kako prenose mediji, glavni sekretar zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, načelnica odeljenja za pravne poslove u Gradskoj kancelariji za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i njena zamenica Ines Bralić, kao i referent za javnu nabavu Filip Čulo.

Svi osumnjičeni sutra bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju koji odlučuje o pritvoru.

Policija je potvrdila da je u nedelju uhapšeno više osoba zbog niza koruptivnih radnji, zloupotrebe položaja i ovlašćenja i trgovanje uticajem, ali se još zvanično ne zna o kojim je krivičnim delima reč.

Spekuliše se, međutim, da se istraga protiv Bandića, Ljubičića i Pripuza povezuje s poslovima zbrinjavanja otpada u korist Ciosa, malverzacijama sa zemljištem i sumnjivim zapošljavanjima.

Navodno se istražuje i neplaćen porez za Bandićevu kampanju za predsednika Hrvatske 2009. godine, kada je u drugom krugu poražen od aktuelnog predsednika Ive Josipovića, kandidata Socijaldemokratske partije (SDP).

Mediji pišu da su na meti istrage ugovori Grada s firmama u Pripuzovom vlasništvu, u vrednosti oko 7,5 miliona kuna (oko milion evra).

 loading...