Gradonačelnik Zagreba ostaje u zatvoru: Milanu Bandiću određen jednomesečni pritvor

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je večeras jednomesečni istražni pritvor gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenima u jednom od najvećih antikorupcijskih slučajeva „teškom" oko 2,7 miliona evra.

Pritvor je određen za ukupno 12 osoba, a preduzetniku Petru Pripuzu odobrena je ponuđena kaucija od milion evra, pa će biti pušten da se brani sa slobode pošto uplati taj iznos.

Istražni sudija Zdenko Posavec odluku je doneo posle sedmočasovnog istražnog ročišta tokom kojeg su ispitani osumnjičeni. I tužilaštvo i osumnjičeni imaju pravo da u roku od tri dana podnesu žalbe na odluku.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tražila je pritvor za Bandića i njegove saradnike uglavnom zbog opasnosti od uticaja na svedoke ili dokaze, kao i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela.

USKOK je doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv ukupno 16 osoba uhapšenih u nedelju u anikorupcijskom slučaju “Agram”, ali je za njih 12 tražio određivanje istražnog zatvora.

Uz gradonačelnika Milana Bandića, najzvučnija imena s dugog popisa osumnjičenih njegovih saradnika su predsednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikovov savetnik Željko Horvat, direktori javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markušić, šef gradonačelnikovog kabineta Miro Laco, šef stručne službe gradonacelnika Vidoje Bulum, ali i vlasnik firme za skupljanje i primarnu preradu industrijskog otpada Cios Petar Pripuz i direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević.

Među osumnjičenima je i direktor Plinare Ante Dodig, ali je on posle ispitivanje pušten na slobodu, kao i još troje osumnjičenih.

USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje u više koruptivnih krivičnih dela u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenih, s izuzetkom dva slučaja nezakonitog zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Slobodan Ljubičić.

Ukupna šteta za grad i državni budžet procenjena je na oko 20 miliona kuna (2, 7 miliona evra).

Bandić se, među ostalim, tereti za nezakonito poslovanje na zbrinjavanju otpada s firmom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza, ali i sporno poslovanje s firmom Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. USKOK ga tereti za trgovanje uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u gradskoj upravi i Holdingu, kao i za nezakonito korišćenje
službenih automobila.

Sumnjiči se i da je oštetio državni budžet neplaćanjem poreza na donacije koje je prikupio posle predsedničkih izbora 2009. godine.

Bandić je na čelu Zagreba već 12 godina, a hrvatski mediji podsećaju da će biti smešten u zatvor Remetinec u Zagrebu, u kojem se nalazi jedan od najpoznatijih hrvatskih osuđenika i optuženika za korupciju, bivši premijer Ivo Sanader.loading...