Haos na Hvaru: Masovna tuča zbog hleba

Svađa zbog gajbi za hleb između vlasnika pekare i vlasnika jednog poznatoga hvarskog restorana prerasla je prošle noći u Hvaru u masovnu tuču, da bi na kraju policija morala jednog od uhašenih da spasava pucnjima u vazduh i korištenjem suzavca, a na Hvar je poslan i vod interventne policije kako bi sprečili nasatavk nereda.

Sukob je navodno počeo u ponedjeljak oko 22.30 sata kada su u poznati restoran, u vlasništvu hvarske porodice Žuvela, upala petorica mladića i počela da razbijajju restoran i tuku suvlasnika Franu Žuvelu (30). Žuveli su napadači slomili vilicu, a prema neslužbenim informacijama, povod napada je navodno bila svađa Žuvela i vlasnika obližnje pekare Lekaj zbog gajbi za hleb.

Žuvele su navodno tražili od Lekaja da te gajbe sklone u vreme večere kako bi gostima omogućili lakši pristup restoranu, ali niko nije mogao da zna da bi takva bezazlena rasprava mogla dovesti do ovakvog epiloga. Žuvelu je navodno napala grupa mladića iz Sinja, od kojih neki imaju policijske dosjee, a koji su navodno bliski sa Lekajima.

Međutim, nakon napada, teško povređeni Frane Žuvela nazvao je svog brata pa se začas skupila veća grupa Hvarana koji su napad na svoga sugrađanina shvatili kao provokaciju pa su krenuli u kaznenu ekspediciju da traže Sinjane i Lekaje.

Ubrzo su na Rivi zatekli jednog od Lekaja (42) i odmah počeli da ga tuku. Na mesto događaja došla je i policija, a jedan od policajaca je ispalio hitac iz pištolja u vazduh kako bi sprečio nastavak tuče.

Policija je zatim u stanicu privela i napadnutog Lekaja kao i jednog od napadača, ali pred samim ulazom u obližnju policijsku stanicu ponovno se skupila poveća grupa meštana koja je htela da napadne privedenog Lekaja.

Pripadnici policije su zatim upotrijebili i suzavac kako bi rasterali meštane, a obojica uhapšenih zadržana su u policiji.

Tokom dana policija je nastavila potragu kako bi se identifikovali napadači na Žuvelu, a navodno su neki od njih već pronađeni. Pretraženi su im i automobili u kojima su otkriveni pištolji i palice.

Splitska je policija sa kopna u Hvar odlučila je da uputi i vod interventne policije kako bi pojačala policijske snage u Hvaru, pogotovo zbog toga što se u razgovoru sa meštanima mogu čuti najave da bi se ovaj obračun mogao i nastaviti.

Naime, meštani Hvara su, kako su rekli, ovaj napad na Franu Žuvelu doživeli kao čin agresije na njihov integritet od strane došljaka koji ih terorišu u njihovu sopstvenom gradu.loading...