Haos na nebu iznad Hrvatske i BiH: Avio-saobraćaj pod kontrolom Srbije

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je danas kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine zbog velikog nevremena iznad Hrvatske, rečeno je danas agenciji Beta.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin rekao je Beti da je zbog nevremena došlo do potpunog pada sistema kontrole letenja iznad Hrvatske i 45 odsto BiH, koje kontroliše Hrvatska, pa je posao preuzela SMATSA.

– Apsolutno svi avioni u vazdušnom prostoru Hrvatske ostali su u ta dva sata bez navigacije sa zemlje, pa su u pomoć priskočili drugi provajderi. Pojačali smo smene, veliki broj ljudi se ponovo vratio na posao. Dosta smo im pomogli, ovo je danas dan za podvig – rekao je Rovčanin.

Rovčanin je dodao da ga je hrvatski kolega u telefonskom razgovoru obavestio da ta zemlja polako uspostavlja sistem ali da SMATSA i dalje ima “pojačane smene” i da je spremna da i dalje “sve drži pod kontrolom”.

SMATSA obavlja kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad Srbije, Crne Gore, dela južnog Jadrana i 55 odsto gornjeg dela vazdušnog prostora BiH.