Haos na ulicama Skoplja: Policija upotrebila vodene topove i suzavac, Zapad zove na suzdržanost (VIDEO)

EU, SAD, OEBS i NATO su u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, posle protesta Albanaca u petak.

Tokom protesta, koji su prerasli u nerede, policija je upotrebila suzavac i vodene topove.

Oko 20 policajaca i demonstranata povređeno je u Skoplju u protestima Albanaca nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine u Smiljkovcu, saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji se apeluje na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga se pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumevanje i međuetničke odnose u Makedoniji, prenela je makedonska agencija MIA.

– Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela – upozorava se u saopštenju.

– Svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali isto tako pruža šansu i za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica. To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost – istakli su EU, SAD, OEBS i NATO.

Do eskalacije protesta je došlo ispred Osnovnog suda u Skoplju, kada su demonstranti bacili nekoliko kamenica u pravcu zgrade suda i time podstakli reagovanje pripadnika Specijalne policije koja je odgovorila suzavcem, ali i vodenim topovima.

Protest je počeo pred početak džume (glavne molitve petkom za muslimane), kada je preko 5.000 makedonskih Albanaca krenulo prema Sudu.

Demonstranti su krenuli od skopske džamije i produžili protestni marš uz povike „Nismo teroristi, želimo pravdu”; „Jankulovska je terorista”, „OVK”, „Stop montiranim procesima”, objavile su agencije.

Nakon što je uspostavila mir i red, makedonska policija sada radi na identifikovanju drugih huligana i na podizanju optužnica protiv onih koji su učestvovali u nasilju.