HAOS U ZATVORU: Robijaši ZAPALILI ĆELIJU i započeli ŠTRAJK GLAĐU

Više pritvorenika u spuškom istražnom zatvoru sinoć je počelo štrajk, a u znak protesta zbog loših uslova i premeštanja u druge sobe zapalili su ćeliju, objavila je podgorička štampa.

Zatvor
Pixabay.com/ilustracija

Prema pisanju Dana, desetak robijaša koji su prekjuče razmešteni iz jedne u više ćelija organizovali su štrajk gladju, a danas se očekuju protesti širih razmera.

Jedan deo pritvorenika koji su pre dva dana premešteni zapalili su madrace, krevete i garderobu u ćeliji J14. Kako su Danu sinoć javili zatvorenici, nakon izbijanja požara svi su evakuisani iz te sobe.

Zvaničnu potvrdu da je došlo do ovih incidenata iz ZIKS-a sinoć Dan nije uspeo da dobije, osim nezvaničnih informacija od pojedinih službenika.

Štrajk je juče tokom dana prvi započeo pritvorenik Vladimir Ulama a pridružio mu se i Dragoljub Ćetković.

Pobjeda piše da je uprava zatvora obaveštena je da Ulama i Ćetković odbijaju hranu jer su nezadovoljni postupanjem zaposlenih u ovoj ustanovi prema njima.

Prema pisanju Pobjede, jedan od dvojice pritvorenika bio je bolestan i u nekoliko navrata obraćao se upravi zahtevom da ga pregleda lekar, ali se to nije dogodilo. Jedan od zahteva za prestanak štrajka je upravo i sedmični lekarski tretman.

Drugi zahtev je da im se omoguće dvočasovne šetnje, kako je to zakonom propisano, a četvrtkom i petkom dva puta po dva sata.

Pored ta dva zahteva, Ulama i Ćetković traže da se vrate u sobu u kojoj su bili i ukine im se izolacija u kojoj se trenutno nalaze “iz bezbjednosnih razloga”. Ulami se zajedno sa Darkom Mijovićem sudi pred Višim sudom za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina čije telo nije pronadjeno.

Dragoljub Ćetković je uhapšen zbog sumnje da je u novembru prošle godine bacio eksplozivnu napravu u dvorište kuće Safera Toskića u podgoričkom naselju Konik.