Hrvati najavljuju VEĆU vojnu paradu od srpske, i to na godišnjicu ‘Oluje’

Samo jedan dan nakon vojne parade u Beogradu, hrvetsko Ministarstvo odbrane nezvanično je najavilo da i naši susedi planiraju održavanje iste takve, a možd ai veće vojne parade već sledeće godine, i to u čast godinšnjice 'Oluje'.

Hrvatski portal Jutarnji.hr danas, u tekstu sa naslovom „Hrvatski odgovor na srpski mimohod” piše da u njihovom ministarstvu odbrane već duže vreme razmišljaju kako  proslaviti okruglu godišnjicu hrvatske akcije u Domovinskom ratu.

„Velika vojna parada zasad se čini najizglednijom. U njoj bi, prema sadašnjim planovima, učetvovali svi rodovi i sve institucije Oružanih snaga, od pešadije, artiljerije, inženjerije, helikopterskih eskadrila, mornarice, vazduhoplovstva do specijalnih jedinica, padobranaca… Jedini problem koji još nije rešen jeste lokacija održavanja parade”, piše portal.

Poslednja veća bvojna parada koju je Hrvatska organizovala bila je 30. maja 1995. godine na tadašnji Dan Državnosti, na Jarunu. To je bila parada koja je trebalo da pokaže hrvatske vojne mogućnosti pred akcije koje su usledile, a koje su kulminirale operacijom „Oluja”.

Jarun se, ipak, sada ne razmatra kao lokacija. Smatra se da je previše mali i da ne bi mogao da posluži za demonstraciju svih rodova vojske. Zbog specifičnosti terena nije izgledan ni Knin, pa je vrlo verovatno da će se spektakl održati u nekom dalmatinskom središtu. Split se čini dobrim izborom zbog pomorske vojne baze, ali to je trenutno samo spekulacija, piše Jutarnji.hr.

 

 

 loading...