Hrvatska će legalizovati medicinsku marihuanu?

Ukoliko se donese zaključak da treba dozvoliti legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, Hrvatska je spremna da promeni dosadašnju regulativu.

Nakon što je Ministarstvo zdravlja Hrvatske pre nekoliko dana najavilo da će omogućiti uzgajanje industrijske konoplje, vladajuća koalicija možda ode i korak dalje i zakonski dozvoli upotrebu marihuane u medicinske svrhe!

Ministar zdravlja Siniša Varga, osnovaće stručno telo koje će predvoditi Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode, kako bi dali stručno mišljenje da li treba dozvoliti njenu upotrebu i na koji način, piše Jutarnji.

– To je pitanje za struku. I ako struka kaže da i u Hrvatskoj treba legalizovati upotrebu konoplje u medicinske svrhe, onda bismo to podržali. Uzgajanje i prodaja marihuane za druge namene i dalje bi se zakonom kažnjavala – najavljuje predstavnica SDP-a, Ingrid Antičević Marinović i dodaje da to nikako ne znači legalizaciju marihuane.

Kako se navodi, ukoliko se donese zaključak da treba dozvoliti legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, Hrvatska je spremna da promeni dosadašnju regulativu.

Ovo pitanje je nedavno ponovo pokrenuto, nakon što je riječka policija uhapsila Huanita Luksetića, obolelog od multiple skleroze koji je uzgajao konoplju kako bi proizvodio ulje kanabisa i tako se lečio.

U čak 17 zemlja članica EU dopuštena je prodaja različitih lekova na bazi kanabionida poput spreja sativex za multiplu sklerozu koje pacijenti u tim državama mogu dobiti na recept. U nekim evropskim zemljama poput Italije, ljudi sa određenim dijagnozama smeju da uzgajaju i po nekoliko stabljika konoplje, ali isključivo za vlastite potrebe.loading...