Ako se širenje zarazom nastavi ovim tempom, Hrvatska će do kraja godine imati više od 18.000 obolelih.

Hrvatsku je od početka 2015. pogodila prava epidemija upale pluća, od koje se razbolelo čak 1.072 ljudi, što znači da se svakodnevno u bolnice javi pedesetak novih bolesnika!

Ako se nastavi tim tempom, do kraja godine Hrvatska bi imala više od 18.000 obolelih. Poređenja radi, cele prošle godine evidentirano je 15.000 obolelih, a 2013. godine 8.500.

Iako su nadležni saopštili da mladi pacijent koji je u ponedjeljak ujutro posle upale pluća preminuo u splitskom KBC nije stradao od posledica gripa, to verovatno neće biti sa sigurnošću utvrđeno, piše “Slobodna Dalmacija”.

Njegovi uzorci krvi poslani su u Zagreb na analizu, ali teško da će biti vajde od njih: da bi se utvrdilo da li je to bio grip koji se iskomplikovao i doveo do smrti trebalo je uzeti uzorke krvi najkasnije trećeg dana od pojave oboljenja, a ne neposredno pred smrt, kako je učinjeno.

– Mnogo je teže otkriti grip ako se uzorak uzima sedmoga dana, mora se uzeti prva dva-tri dana – kaže dr Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U otkrivanju uzroka smrti sigurno će pomoći i obdukcija, koju su obavili patolozi splitskog KBC-a. Uzorke plućnog tkiva poslali su na analizu u zagrebački Zavod za javno zdravstvo.loading...