Hrvatski premijer smenio dva ministra zbog loših rezultata

Hrvatski premijer Zoran Milanović smenio je danas ministre zdravlja Rajka Ostojića i nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, zbog nezadovoljstva rezultatima koje su do sada postigli u svojim resorima.

– Nakon razgovora s Ostojićem i Jovanovićem zaključili smo da je najbolji interes i Vlade i vladajuće SDP-a da oni ojačaju saborski klub stranke – rekao je Milanović.

Za nove ministre Milanović će Saboru predložiti Sinišu Vargu i Vedrana Mornara, saopštio je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare uoči sednice Vlade, objavila je agencija Hina.

Time su realizovane najave o rekonstrukciji vlade o čemu se poslednjih dana govorilo u hrvatskoj javnosti, naročito posle unutarstranačkih razmirica u SDP, čiji je predsednik Milanović.

Milanović je još ranije smenio ministra finansija Slavka Linića, ali iz drugih razloga, zbog sumnji da je oštetio državni budžet za 3,5 miliona evra u predstečajnim postupcima.

To je bio povod da Linić uzvrati optužbama na premijerov račun od toga da štiti porodicu i prijatelje na štetu države do tvrdnji da ga je špijunirao.

Ove poslednje Liniheve optužbe su proveravale i nadležne službe, što je naložio predsednik Hrvatske Ivo Josipović, i ustanovljeno je da nisu utemeljene.

Linić je na predlog MIlanovića posle toga isključen iz SDP, na subotnjoj sednici Glavnog odbora stranke, a premijer je zatim i najavio da razmišlja o efikasnijoj i boljoj vladi.