Ispovest prostitutke: U rodnom kraju važim za sveticu, a noć sa mnom košta 30 evra!

'Kako bih drugačije preživela inflaciju? Danas ne jurim mnogo, tek toliko ako mi zafali za stajling. Nisam skupa, svega 30 evra. Udata sam, imam muža koji lepo zarađuje i verujte da solidno živim' kaže ova 'prijateljica noći'.

Najstariji zanat kojem u prošlosti nisu mogle da odole ni dame sa crnogorskog kamena ponovo je aktuelizovan preporukom mladih liberala i DPS kadra iz Sutomora, pišu “Večernje novosti” u svom crnogorskom izdanju.

Mladi liberali i podmladak DPS-a smatraju da bi od oporezivanja prostitucije državna kasa bila punija, dok bi osobe koje se bave seksualnim radom bile zakonski zaštićene od nasilja i diskriminacije.

– Uvođenje prostitucije u legalne tokove doprinelo bi snažnijem očuvanju porodice i porodičnih vrednosti – smatraju u podmlatku LP i DPS, navode Novosti.

List dodaje da Crna Gora poslednjih godina postaje sve više pogodno mjesto za procvat prostitucije, gde pojedine djevojke, čak i na ulici, javno, nude usluge za deset evra.

Istraživanja koja su u poslednje vreme sprovodili Institut za javno zdravlje i NVO Juventas pokazala su sumornu činjenicu da prostitucije ima po celoj državi, kao i da je najprisutnija u Podgorici i Baru.

Aktivisti su obilazili teren, kontaktirali s prostitutkama, koje su tek uz novčanu nadoknadu (40 evra) pristale da budu uključene u ovaj projekat. Najmlađa je imala 18, a najstarija 60 godina. Četvrtina ispitanica saopštila je da je prvi seksualni odnos imala pre 14. godine, a da su prvi odnos za koji su dobile robu, novac ili narkotike u proseku imale sa 22-23 godine.

Većina njih imala je četiri klijenta nedeljno, dok je svaka deseta imala osam ili više na sedmičnom nivou.

– Prostituciju u Crnoj Gori treba legalizovati, dekriminalizovati i staviti je pod kontrolu države. I ovo je jedna od tabu tema o kojima treba razgovarati – kaže prof. dr Srđan Vukadinović.

– Glavni problem su makroi, čija će uloga prestati ukoliko se taj zanat legalizuje. Moramo biti svjesni da nema više one prostitucije omeđene u baroknim ambijentima i crvenim fenjerima, koja danas sa sobom nosi suptilnije oblike – kaže Vukadinović za Novosti.

On smatra da je Crna Gora i u ovom poslu specifična.

– Imamo prostituciju po luksuznim jahtama na kojima ‘prijateljice noći’ zarađuju ogroman novac. One uglavnom dolaze sa strane, skupocenim automobilima ili čarter-letovima i uslugama zadovoljavaju svoje klijente. Međutim, tu vrstu prostitucije teško je kontrolisati i gotovo joj je nemoguće ući u trag. Za njene ostale oblike jedino rešenje je da se ozakoni, sprovode detaljni zdravstveni pregledi devojaka, ili žena. Naravno da se mora osujetiti svaki pokušaj eventualne trgovine robljem i drugih sličnih kriminalnih delatnosti – kaže Vukadinović.

Neke “prijateljice noći” na pitanje Novosti da li se ovim zanatom bave iz zadovoljstva, ili drugih pobuda, odgovarale su da je jedini razlog ekonomske prirode.

Tako jedna sredovječna Mojkovčanka tvrdi da je pristala da se bavi ovim zanatom krajem prošlog veka “iz nužde”.

– Kako bih drugačije preživela inflaciju? Danas ne jurim mnogo, tek toliko ako mi zafali za stajling. Nisam skupa, svega 30 evra. Udata sam, imam muža koji lepo zarađuje u Kazanju i verujte da solidno živim – kaže sagovornica Novosti.

Ona dodaje da se nije eksponirala u rodnom kraju.

– U rodnom kraju važim za ‘sveticu’, ali jesam, recimo, ljetos na raftingu na Tari, ili sada po nekim luksuznim podgoričkim noćnim klubovima. Međutim, umor me polako stiže i osećam da ću uskoro dići ruke od posla – ispričala je sagovornica “Novosti”.loading...