Izbori u Hrvatskoj: Građani biraju budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara

Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara pošto ni jedan od kandidata nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, pokazuje večeras objavljena izlazna anketa.

Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara pošto ni jedan od kandidata nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, pokazuje večeras objavljena izlazna anketa. Prema rezultatima koje je objavila Hrvatska radiotelevizija, aktuelni predsednik Hrvatske, socijaldemokrata Ivo Josipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice
(HDZ) Kolindu Grabar Kitarović.

Josipović ima 38,9 odsto glasova, a Grabar Kitarović 38,1 odsto. Na trećem mestu je kandidat organizacije “Živi zid” Ivan Sinčić s čak 15,6 odsto glasova, što je iznenađenje izbora. Najmanje glasova prikupio je kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić koji ima 5,7 odsto.

Državna izborna komisija će od 20 časova na svojim internet stranicama početi da objavljuje nezvanične rezultate, ali na malom uzorku i ažuriraće se svakih pet minuta, do obrade svih glasačkih listića. Za 22 časa DIP je najavila konferencija za novinare.

Favorit šestih po redu predsedničkih izbora od samostalnosti Hrvatske od početka je bio aktuelni šef države Ivo Josipović, a iza njega je bila Kolinda Grabar Kitarović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Predizborne ankete su, međutim, predviđale znatno veću prednost aktuelnog šefa države.