Josipović: Očekujem pobedu u prvom krugu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji se danas bori za drugi predsednički mandat, izjavio je da bi voleo da pobedi već u prvom krugu izbora.

“Imam jako dobar osećaj, očekujem pobedu”, rekao je Josipović novinarima pošto je glasao na svom biračom mestu u Zagrebu.

Na pitanje da precizira očekuje li pobedu već u prvom krugu, Josipović je odgovorio da bi to voleo, ali da rezultat zavisi od volje birača.

Upitan o odnosu budućeg predsednika prema susedima, kandidat vladajuće koalicije levog centra odgovorio je da “misli da to neće biti razlikovni ključ u odnosu na kandidate”.

On je posebno naveo da svi kandidati za predsednika Hrvatske poštuju BiH kao suverenu državu, da se zalažu za jednakost tri kontituivna naroda i da su za pomoć BiH na njenom putu u evroatlanske intergracije.

Kandidatkinja HDZ-a za predsednicu Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas novinarima, pošto je glasala u Zagrebu, da je važno da sve države jugoistočne Evrope uđu u Evropsku uniju, uz ispunjenje kriterijuma i zatvaranje svih otvorenih pitanja.

“I dalje ćemo razvijati dobrosusedstvo, ali na osnovu politike čistih računa”, rekla je kandidatkinja HDZ.

Ona je izrazila očekivanje da će izbori proteći u demokratskoj atmosferi.

Kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić ocenio je da će izlaznost reći šta građani Hrvatske žele. O odnosu sa susedima Kujundžić je rekao da je za stabilnost Hrvatske važno stabilno susedstvo.

Predsednički kandidat Ivan Sinčić iz organizacije “Živi zid” rekao je, pošto je glasao na biračkom mestu u Karlovcu, da se nada dobroj izlaznosti, jer bi to značilo da je novi sloj ljudi povratio poverenje u politiku.

Premijer Hrvatske i predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije Zoran Milanović takođe je izrazio uverenje da će na predsedničke izbore izaći više birača nego što je to bilo na izborima za evropski parlament ili lokalnim izborima, kada je odziv bio nizak. On
je ocenio da bi ovo mogli da budu prvi izbori posle nekoliko godina na koje će izaći oko 50 odsto birača.

Šef najveće opozicione stranke, HDZ-a, Tomislav Karamarko rekao je da se nada pobedi Kolinde Grabar Kitarović, jer bi time počeo proces promena u Hrvatskoj.

Državna izborna komisija saopštila je da na izbore za predsednika države do 11.30 časova izašlo je 13,19 odsto birača, što je više nego na prethodnim izborima pre pet godina.

Birališta se zatvaraju u 19 časova, kada se očekuju i prvi rezultati izlaznih anketa.