Novoizabrana hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna zatražila da preduzme sve korake kako bi obezbedio da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Hagu i da se što pre donese presuda u njegovom slučaju.

“Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Savet bezbednosti osnovao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Zato tražim od Vas da preduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja sve dok ne bude ispunjavao uslove za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici ICTY-ja moraju da ispune”, navodi se u pismu Grabar Kitarović Ban Ki Munu, koje je danas agenciji Hina dostavio njen izborni štab.

“Iz razloga koji nisu sasvim jasni”, kako kaže Grabar Kitarović, ICTY je u novembru 2014. pustio na privremenu slobodu Šešelja “iz humanitarnih razloga” zbog “pogoršanja zdravstvenog stanja” i zatražilo da se vrati u Srbiju.
Međutim, ICTY mu za privremeno puštanje na slobodu nije odredio uslove koji su uobičajeni, kaže Grabar Kitarović.

Ona tako pominje da se od “Šešelja nije tražilo da se uzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi”, kao i da se Šešelj “nije morao obavezati da će se vratiti u ICTY kada to od njega bude tražio sud”.
Izražavajući “duboku zabrinutost”, Grabar Kitarović naglašava da žrtve zaslužuju da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu ICTY-ja i da se što pre donese presuda, prenosi Hina.

“Ljubazno Vas molim da preduzmete sve mere koje su vam na raspolaganju da se ispune oba cilja, uključujući i sazivanje sednice Saveta bezbednosti oko ovog važnog pitanja”, kaže novoizabrana hrvatska predsednica, koja će na tu dužnost zvanično stupiti 19. februara.

Šešelj je optužen 2003, suđenje je završilo 2010, ali dosad nije donesena presuda, podseća hrvatska agencija.

“Po svim objektivnim standardima, ovo kašnjenje je neupitno neuspeh
ICTY-ja. Žrtve zaslužuju bolje. Tužiteljstvo ICTY-ja kazalo je da
presuda neće biti donesena prije kraja 2015.”, kaže Grabar Kitarović.

Navodeći da je jedno od objašnjenja za tako veliko kašnjenje količina vremena potrebna da se ispiše presuda, novoizabrana predsednica Hrvatske smatra da bi prvo trebalo “bez odlaganja” doneti usmenu presudu, a tek naknadno njeno obrazloženje.

“Ključno je da ICTY donese presudu u slučaju što je pre moguće, kako Šešelj svojom smrću ne bi izbegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Zato tražim od Vas i Saveta bezbednosti da insistirate da Sudsko veće donese usmenu presudu bez odlaganja u slučaju Šešelj, a zatim da objavi obrazloženje”, rekla je Grabar Kitarović.

“Ako ICTY zauzme ovaj pristup, Šešelj bi mogao da se suoči sa presudom Sudskog veća već u junu, a sud bi imao dovoljno vremena da objavi pisano mišljenje koje će pojasniti presudu”, poručila je ona Ban Ki Munu.

“Sve žrtve zaslužuju da čuju presudu koja će osuditi Šešeljevo zločinačko ponašanje, kao što zaslužuje i čitava međunarodna zajednica. Verujem da ćete Vi i Savet bezbednosti učiniti sve što je u vašoj moći da bi osigurali da dan Šešeljeve presude stigne što pre”, naglašava Grabar Kitarović.

Ona takođe u pismu kaže da joj je bilo drago kada je Tužilaštvo nedavno zatražilo da se Šešelja vrati u Hag, ali i da je bila razočarana kada je Sudsko veće odbilo taj zahtev, što je omogućilo Šešelju da ostane na slobodi.

Tužilaštvo Haškog tribunala je početkom decembra zatražilo da Šešelj bude vraćen u pritvor jer njegovo ponašanje na slobodi podriva temelje odluke o njegovom privremenom puštanju, ali je Sudsko veće ICTY-ja odbilo zahtev tužilaštva.

Šešelj je 12. novembra odlukom Sudskog veća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Ševeningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo gotovo 12 godina.loading...