Kumrovec: Šta se nalazi u kući u kojoj se se rodio Tito (FOTO GALERIJA)

Kažu, u Kumrovecu se rodio drug Tito. U maloj, seoskoj kući sa samo dve prostorije. Glavna atrakcija u ovom etno selu jeste upravo njegova rodna kuća. Ako vam se dopada etno selo Stanišići, volećete i Kumrovec!

Opština u hrvatskom Zagorju, Kumrovec je lepo, uređeno, ušuškano seoce specifično po rođenju druga Tita. Ipak, to nije jedina njegova atrakcija i zanimljivost.

Etno selo čuva istoriju Zagoraca sa kraja 18. i početkom 19. veka. Svaka kuća je autentična i iz tog vremena, nije obnavljana već samo renovirana i očuvana.

U 30-ak kućica koliko ih ima u selu, svaka prikazuje drugu sliku: kako je izgledala kuća kovača, kako su se pravili slatkiši-liciderska srca, kako je izgledala prava, tradicionalna zagorska svadba i još mnogo toga zanimljivog.

 

Rodna kuća Josipa Broza Tita

Prva po ulasku sa desne strane jeste kuća Josipa Broza Tita, koji se, kako kažu, rodio baš tu, u maloj zanatskoj kući. U znak sećanja na neka lepša vremena, stoji Titov spomenik u prirodnoj veličini. U kući od dve prostorije, nalazi se Titova kolevka, krevet njegovih roditelja, furuna…  Naizgled, sasvim obična kuća s kraja 19. veka, a u stvari, kuća koja čuva sećanje na istorijsku ličnost.

 

Ukoliko ste zainteresovani, možete kupiti vino koje se i danas pravi od grožđa iz nekadašnjeg titovog vinograda, a u selu postoji i suvenirnica sa veoma zanimljivim predmetima i motivima, tako da upravo tu možete da nađete pregršt poklona za prijatelje.

Kumrovec je od Zagreba udaljen manje od 50 kilometara, pa bilo da vas put nanese na jednu ili drugu stranu, moguće je posetiti obe destinacije odjednom.

Naš predlog je da na putu do termi Olimia, ili termi Tuhelj, svratite na kratak izlet u Kumrovec i saznate mnogo zanimljivosti iz istorije.

Posle dva ili tri dana opuštanja i odmora, malo edukacije dobro dođe.