Majke Srebrenice: Nema pravde, zločinci su na slobodi

Predstavnici 11 udruženja žrtava rata u BiH izrazili su danas ogorčenje zbog privremenog puštanja optuženog Vojislava Šešelja iz haškog pritvora.

– Žrtve su ogorčene. Nema pravde, zločinci su na slobodi. Niko ne brine za žrtve, samo za zločince. Puštanjem Šešelja na slobodu, mi žrtve genocida smo zaključile da su se Evropa i svet pobrinuli da naprave projekat za rat u BiH, genocid, a sada plan, kako će osloboditi zločince – rekla je danas novinarama Munira Subašić, predsednica Udruženja majki Srebrenice.

Ona je istakla da ima saznanja da će i „bivši general vojske bosanskih Srba Zdravko Tolimir biti pušten iz zatvora, iako mu je presuđeno da je počinio genocid”.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka Murat Tahirović rekao je da su predstavnici udruženja žrtava rata u BiH napisali pismo kojim žele „upozoriti kojim putem ide Haški tribunal koji ne donosi pravdu žrtvama”.

Prema Tahirovićevim rečima, najodgovorniji je predsednik Haškog tribunala Teodor Meron „koji je svojim dolaskom uništio sve ono dobro što je Tribunal u prethodnom periodu radio”.

Kako je rečeno, pismo će uputiti i glavnom sekretaru UN Ban Ki Munu i specijalnoj izvestiteljki za nezavisnost sudija i advokata pri UN Gabrijeli Knaul.

Haški tribunal odobrio je prošle sedmice privremeno oslobađanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu. Šešelj je danas stigao u Beograd.

Šešelj je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega obelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.