Makedonca proterali iz Hrvatske jer je šamarao sredozemnu medvedicu

Policajci pomorske policije zajedno sa kolegam iz policijske stanice Pula prijavili su makednoskog državljanina (56) zbog uznemiravanja zaštićene sredozemne medvedice na plaži.

Osumnjičeni muškarac izdvojio se iz grupe okupljenih kupača koji su na plaži posmatrali zaštićenu životinjsku vrstu i počeo da je šamara rukama da bi je na kraju prislio da pobegne u more zbog čega je kažnjen novčano.

Naime osumnjičeni makedonski državljanin je u sredu popodne oko 15.30 sati u Gortanovoj uvali u Puli izdvojio iz većeg broja kupača, koji su posmatrali medvedicu u mirovanju.

Muškarac se približio prostoru koji je ograđen trakama zabrane približavanja i nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvedicu po leđima i oterao je sa plaže prema moru.

Policajci su odmah po dojavi stigli na mesto događaja i utvrdili da je državljanin Makedonije počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode, zbog čega mu je odlukom nadležnog suda izrečena novčana kazna od 1.500 kuna, koju je muškarac odmah i platio. Takođe je utvrđeno da Makedonac nezakonito boravi na području Republike Hrvatske pa je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, uhapšen i doveden u prostorije policijske stanice, a posle sprovedenog kriminalističkog istraživanja proteran je iz Hrvatske na period od 5 godina.

Pošto se radi o strogo zaštićenoj vrsti koja često posećuje pulske plaže, policija upozorava građane i turiste da se, radi zaštite životinje, ali i radi svoje lične bezbednosti, ne približavaju sredozemnoj medvedici, da je ne diraju i ne gađaju kamenjem i da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce.